Sobota, 20. dubna 2024

Revoluce v chemii se opožďuje

Revoluce v chemii se opožďuje
Chemické podniky ze zemí Evropské unie si mohou na chvíli oddechnout. Evropské komisi se totiž nepodaří do konce roku protlačit europarlamentem náročné testování chemických výrobků, které mělo podniky stát miliardy eur v příštích jedenácti letech. V parlamentu totiž lobbují zástupci průmyslu i ochránců přírody a noví poslanci nechtějí rozhodovat o tak závažné změně pro chemický sektor pod tlakem. Hlasování o chemické legislativě se tak čeká až na konci příštího roku.
Návrh legislativy o testování chemických výrobků připravila komise loni na podzim. Průmyslové podniky mají mít povinnost zkoušet všechny své výrobky z hlediska dopadu na lidské zdraví. Změna je radikální: podnik musí na vlastní náklady dokázat nezávadnost výrobku, ať už se jedná o novinku nebo třicet let prodávanou chemikálii. Chemický průmysl program kritizuje a předpovídá sektoru velké ekonomické ztráty.
Evropská komise chtěla nové testy známé pod zkratkou REACH uvést do praxe na začátku příštího roku. Náklady odhadla na 2,8 až 5,2 miliardy eur v příštích deseti letech. Konzultantská firma Arthur D. Little ale předložila poslancům europarlamentu studii, která tvrdí, že REACH zapříčiní během příštích dvaceti let čtvrtinový pokles výroby chemikálií v unii a HDP se sníží o 2,9 procenta. Už poslanci minulého europarlamentu však tyto údaje označili za nevěrohodné.
"REACH je největší věc, jakou kdy měl Evropský parlament na stole z hlediska přímého dopadu na soukromý sektor i ekonomiku států. Poslanci proto musejí znovu prostudovat všechny materiály a pokusit se najít dohodu pro všechny zájmové skupiny," řekl předseda výboru pro životní prostředí v europarlamentu Karl-Heinz Fischer.
REACH bude znamenat, že testováním projde v unii třicet tisíc chemikálií. Odborníci tvrdí, že náročnou zkouškou některé neprojdou. To, že se dnes vyrábějí, zdůvodňovala komisařka pro životní prostředí Margot Walströmová tím, že se dříve dělaly důkladné dopadové studie až ve chvíli, kdy si někdo stěžoval a úřady se začaly případem zabývat. REACH má naopak působit jako preventivní test.
Nizozemsko, které unii do konce roku předsedá, tvrdí, že se pokusí udělat vše, aby REACH byl prioritou europarlamentu. "Je iluzí si myslet, že evropská ekonomika se může modernizovat a uspět bez lepší regulace chemického sektoru," uvedl nizozemský ministr pro ekonomiku Laurens Jan Brinkhorst. "Slabá ochrana lidského zdraví a přírody přináší vyšší náklady na nápravu v budoucnu," dodal.
Zástupci chemického průmyslu věří, že se podaří program REACH zjemnit, aby finanční dopady byly nižší. Obávají se také, že testování může narušit výrobu a tím by unijní chemici přišli o zákazníky. Dnes je Evropská unie největším výrobcem chemikálií s obratem 528 miliard eur. "Jsme si jisti, že poslanci vědí, jak ekonomicky citlivou věcí REACH je," uvedla Rada evropského chemického průmyslu CEFIC.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů