Pátek, 29. března 2024

Azbest je pro lidi velmi nebezpečný

Azbest je pro lidi velmi nebezpečný
Česká Lípa - Jedním z materiálů, který se dříve hojně využíval ve stavebnictví, ale dnes dělá lidem spíše vrásky na čele, je azbest. Jak vysvětlují odborníci, azbest je hornina, která není nijak zdraví škodlivá. Protože má ale velmi vysoký bod tání, vysokou pevnost v tahu a skvělé izolační vlastnosti, její vlákna získaná tavením se přidávala do izolací, protipožárních nátěrů a dalších stavebních materiálů.
Čím je azbest nebezpečný, vysvětluje Karel Koubek, vedoucí azbestu a montáže firmy Skanska. "Azbestové vlákno je lehčí než cigaretový kouř, ale velmi pevné. Když se uvolní a člověk jej vdechne, projde plicí a zabodne se v pohrudnici. Tělo si s ním neumí poradit a vlákno může způsobit i smrtelné onemocnění," vysvětlil Karel Koubek.
"Azbest je karcinogenní látka a jakoukoliv manipulaci s ní může provádět pouze oprávněná firma," zdůraznila Hana Knížová, vedoucí územního pracoviště KHS v České Lípě. "Jakákoliv manipulace s azbestem se musí předem ohlásit."
Odstraňování azbestu ze staveb není vůbec jednoduchou záležitostí. "Například každý ochranný prostředek, který používáme, musí mít certifikát," říká Karel Koubek. Budovu, na které práce probíhají, musí stavbaři nejprve neprodyšně obalit.
Pokračování na straně 18
Pokračování ze strany 17
Další vrstva izolace je uvnitř a v prostoru mezi dvěma obaly mohou probíhat práce. Speciální filtry pohlcují uvolněná vlákna azbestu. Pohybovat se tu smějí pouze přesně evidovaní pracovníci v ochranných overalech a s respirátory.
"Veškerý odpad včetně ochranných prostředků se po každé směně uzavírá do plastových vaků, dekontaminuje se a uloží se jako nebezpečný odpad," vysvětluje dále Karel Koubek.
"Po skončení stavebních prací musíme pozvat akreditovanou laboratoř, která kontroluje, zda není ve vzduchu nadlimitní množství azbestu," dodává. Azbest je například v eternitu (střešní krytina, žlaby, roury), izolacích (azbestocementové desky, dřevostavby), mohou jím být ošetřeny ocelové konstrukce.
Co má udělat občan, který se domnívá, že se v jeho okolí nakládá s azbestem a je tudíž ohroženo jeho zdraví, jsme se zeptali Hany Knížové.
"Zákon číslo 258 o ochraně veřejného zdraví tento problém neřeší. Je možné se v tomto případě obrátit na odbor životního prostředí," poznamenala Hana Knížová.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů