Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spolchemie ztrojnásobí výrobu pryskyřic

Spolchemie ztrojnásobí výrobu pryskyřic
Spolek pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem Spolchemie po současném zkušebním provozu už na konci října ztrojnásobí výrobu epoxidových pryskyřic na třicet tisíc tun ročně. Chemička včera po předloňském požáru otevřela novou provozovnu Epispol, do níž vložila sedm set miliónů korun.
Otevření nové výrobny se však nelíbí obyvatelům krajského města ani místní radnici, neboť z továrny letos už třikrát unikly chemické látky.
"Spolchemie ztratila důvěru. Nevěříme, že je schopna udržet nebezpečné látky pod kontrolou," prohlásil začátkem října bezprostředně po úniku oxidu sírového primátor města Petr Gandalovič.
Zatímco ministr průmyslu a obchodu Milan Urban považuje právě dokončenou výrobnu nízkomolekulárních pryskyřic Epispol, což je společný podnik Spolchemie a japonské společnosti Dainippon Ink and Chemicals, za velmi užitečnou pro domácí chemický průmysl, ministr životního prostředí Libor Ambrozek zareagoval opačně. Rozhlasové stanici BBC řekl, že nechá prověřit práci ústeckého inspektorátu životního prostředí. Zároveň uvedl, že v současnosti jedná o možnostech vystěhovat výrobu chemičky z města.
Ředitel Spolchemie Martin Procházka však říká, že takové rozhodnutí záleží na akcionářích. Továrna zaměstnává celkem přes tisíc lidí, další dva tisíce lidí pro ni v areálu podniku pracují v odloučených provozech. "Nejde jen tak někoho vykazovat z města bez znalosti souvislostí," dodal Procházka.
V loňském roce evropská chemie stagnovala. Viceprezident představenstva Svazu chemického průmyslu Antonín Mlčoch tvrdí, že výroba vzrostla jen o necelé jedno procento.
"Další vývoj evropské chemie odborníci hodnotí jako rizikový, pokud nenaroste tempo inovací a firmy se nebudou restrukturalizovat. Osud mnoha podniků rovněž záleží na zaměstnávání špičkových odborníků," cituje Mlčoch ze zprávy Rady sdružení evropského chemického průmyslu.
Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř říká, že právě detailní informace o vývoji evropské chemie je přivedly k rozhodnutí investovat do nové výrobny epoxidových pryskyřic, která je jediná v zemi. Podle představitelů chemičky patří mezi nejmodernější a zároveň nejbezpečnější obory uvnitř výrobního areálu.
Výrobna nahradí původní provoz, který vyhořel před dvěma lety. Na tržbách chemičky by se prodej pryskyřic měl v příštím roce podílet zhruba padesáti pěti procenty, před dvěma lety to bylo asi čtyřicet procent.
Většinu produkce chemička vyveze. Mezi zákazníky budou firmy vyrábějící antikorozní ochrany nebo nátěry.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů