Sobota, 20. dubna 2024

Politici EU testovali svou krev

Politici EU testovali svou krev
V krvi evropských ministrů životního prostředí kolují nebezpečné průmyslové chemikálie včetně DDT či polychlorovaných bifenylů, které jsou už desítky let na seznamu zakázaných přípravků.
V Evropské unii vrcholí diskuse o systému nakládání s chemikáliemi a politici chtěli přinést důkaz o tom, jak je problém vážný. Nechali si odebrat krev a Světový fond na ochranu přírody ji nechal otestovat v renomované laboratoři. Včera byly zveřejněny výsledky.
"Nebyl jsem příliš potěšen," řekl český ministr Libor Ambrozek. Testy prokázaly, že ze čtrnácti vzorků byla u Ambrozka druhá nejvyšší koncentrace pesticidů a bifenylů, v krvi má i DDT či látku, která se používá jako zpomalovač hoření v záclonách, kobercích či krytech počítačů.
Ambrozek přitom většinu života prožil na chemicky relativně nedotčené jižní Moravě. Jenže třeba DDT, které se až do zákazu v roce 1973 využívalo v zemědělství, zůstává v prostředí desítky let.
"Dokazuje to, že i lidé, kteří nežijí zrovna u chemičky, mohou být kontaminováni dávno zakázanými látkami," uvedl Ambrozek. V krvi evropských politiků se našlo pětapadesát ze 103 zjišťovaných chemických látek. Některé mohou způsobovat rakovinu, poškozovat imunitní systém nebo narušovat hormonální rovnováhu.
"Z desetitisíců používaných chemických látek máme dostatečné informace o jejich vlivech na zdraví jen u zlomku," řekl Petr Hrdina ze sdružení Arnika.
To by měla změnit nová evropská politika, pro niž se vžila zkratka REACH. Připravované předpisy počítají s tím, že všechny chemické látky, kterých se vyrobí ročně více než jedna tuna, budou registrovány. Přípravky, u nichž je podezření, že mohou být nebezpečné, projdou zdravotním vyhodnocením. Nejnebezpečnější látky by měly být postupně nahrazeny neškodnými přípravky.
Český Svaz chemického průmyslu, který se na přípravě REACH podílí, souhlasí s principy nových předpisů, ale varuje před možnými dopady na celý průmysl. Podle studie kanceláře Arthur D. Little by přímé náklady na testování chemických látek mohly v unii dosáhnout tři až sedmi miliard eur a v následujících patnácti až dvaceti letech by se chemická výroba mohla propadnout až o čtvrtinu. To by mohlo znamenat ztrátu na hrubém domácím produktu unie až tři procenta.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů