Sobota, 20. dubna 2024

Vietnamci žádají odškodné

Vietnamci žádají odškodné
Válka ve Vietnamu se poprvé dostala před americký soud. Vietnamské oběti jedovatého defoliantu Agent Orange včera v předběžném slyšení přednesly u federálního soudu v New Yorku své argumenty proti americkým firmám, které tuto látku vyráběly. Pokud uspějí, musely by firmy Vietnamu platit miliardy dolarů.
Dow Chemical a Monsanto, dva největší výrobci Agent Orange, jsou na seznamu více než třiceti firem, které žalobě čelí. Postižení se domáhají finanční náhrady a sanace zamořených území.
Žalobu podala vietnamská asociace obětí směsi Agent Orange a postupně se k ní připojilo přes sto lidí. "Podali jsme žalobu k newyorskému federálnímu soudu, protože se již zabýval mnoha případy bývalých amerických vojáků ve Vietnamu a je s věcí obeznámen," sdělil viceprezident asociace Nguyen Trong Nhan.
Stejný soud totiž řešil podobnou žalobu amerických veteránů, kterým Dow a Monsanto v roce 1984 nakonec po dohodě slíbily zaplatit 180 miliónů dolarů. Vojáci si stěžovali na rakovinu, vady u svých dětí a další problémy.
V případě Vietnamu ale americká vláda diskusi o vyplacení kompenzací vždy odmítala. Země navíc nikdy USA formálně o odškodnění obětí defoliantu nepožádala. Počet Vietnamců zdravotně postižených defoliantem přitom podle odhadu stanice CNN činí nejméně dva milióny.
Agent Orange, nejznámější z toxických herbicidů, které během války ve Vietnamu používala americká armáda, nadále kontaminuje hospodářská zvířata, přestože od skončení války uplynula tři desetiletí.
Spojené státy však opakovaně tvrdí, že je třeba dalších studií, aby se prokázaly údajné dopady této látky na lidský organismus.
Obě strany vietnamského sporu si na včerejší slyšení připravily tisíce stran právních argumentů. Soudce poté rozhodne, zda proces může pokračovat. Výrobci Agent Orange tvrdí, že pracovali na zakázku vlády, a tudíž jsou chráněni zákonem. Na stranu firem se postavilo i ministerstvo spravedlnosti, podle něhož by soud měl žalobu odmítnout.
Oběti naopak tvrdí, že mají v rukou dostatečné důkazy, aby soud vyhrály. "Firmy věděly, že látka obsahuje velké množství dioxinu, ale ignorovaly to," řekl jejich americký obhájce Jonathan Moore deníku Boston Globe.
Příklady z minulosti ukazují, že podobné procesy jednotlivců proti nadnárodním firmám většinou trvají velmi dlouho.
Američtí veteráni z války v Perském zálivu v roce 1991 se například soudí už téměř deset let s velkými korporacemi, které pomáhaly Iráku s vývojem chemických zbraní. Kvůli jedovatým pesticidům se s firmami zatím marně soudí stovky plantážových dělníků ze Střední Ameriky.
Brooklynský soudce Jack Weinstein loni naznačil, že žaloba by mohla nakonec skončit u Nejvyššího soudu USA.

Agent Orange a jeho použití
Chemická směs, kterou americká armáda používala jako tzv. defoliant v boji proti komunistickým jednotkám. Krátce po postřiku v džungli opadalo všechno listí a krajina zůstala holá. Vietnamské jednotky se neměly kam ukrýt.
Jméno získala látka podle oranžové barvy sudů, v nichž se převážela. USA rozšířily po Vietnamu kolem pěti set kilogramů extrémně jedovatých dioxinů, obsažených mimo jiné v Agentu Orange.
Mezi roky 1961 a 1970 zasáhly dioxiny až čtyři milióny lidí. I nyní způsobují rakovinu, leukémii, hrůzné porodní defekty a dysfunkci orgánů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů