Úterý, 23. dubna 2024

Radnice Prahy 3 chce privatizovat zamořené byty

Radnice Prahy 3 chce privatizovat zamořené byty

PRAHA – Byty na pražském sídlišti Chmelnice, které byly při nedávné rekonstrukci zamořeny toxickým azbestem, se mají privatizovat. Radnice Prahy 3 chce byty prodávat nájemníkům i s ekologickou zátěží a o sanaci bytů se odmítá bavit. Navzdory nedávnému měření, které potvrdilo přítomnost nebezpečných vláken v bytech, radnice zarputile tvrdí, že azbest v bytech není. O podmínkách privatizace mají zastupitelé třetí městské části rozhodovat na svém zasedání už zítra – ve čtvrtek 24. března.

 

„Bojíme se, že zastupitelé odsouhlasí prodej bytů bez návrhu jakéhokoliv řešení problémů. Byli bychom pak postaveni před rozhodnutí, zda koupit byty s ekologickou zátěží, nebo zůstat i nadále v nájmu – ovšem s rizikem změny majitele,“ říká předsedkyně občanského sdružení Chmelnice Martina Chmelová. „Před rekonstrukcí radnice slibovala, že náklady na opravy domů se neodrazí v ceně bytů a výsledná cena bude „rozumná“. Ve skutečnosti chce teď radnice odprodat byty za téměř komerční cenu, a ještě zamořené azbestem. Cítíme se podvedeni,“ komentuje Chmelová přístup úřadu.

 

Jestliže zastupitelé privatizaci odhlasují, museli by nájemníci podepsat kupní smlouvy do konce srpna. Jinak by ztratili nárok na „slevu za rychlost“ a byty by se jim výrazně prodražily. Občanské sdružení proto nedávno předalo zastupitelům dopis se žádostí o pozastavení privatizace, než se současné problémy vyřeší.

 

„Kdyby lidé podepsali smlouvy, které jim radnice nabídne, vystavili by se velkému riziku,“ říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů. Podle něj se totiž radnice nechystá ve smlouvách uvést, že byty jsou zasažené azbestovým prachem. Sanace bytů od toxických vláken by pak spadla na hlavy nových majitelů. Vyčištění bytů od azbestového prachu je přitom technicky velmi složité a cena se může pohybovat až kolem dvou set tisíc korun za jeden byt. „Chování úřadu je nemorální. Když už došlo k tak vážnému pochybení, porušení zákonů a ohrožení zdraví stovek lidí, radnice by to měla přiznat a snažit se situaci napravit. Místo toho se Praha 3 snaží zbavit nákladů za vyčištění zamořených bytů a ještě co nejvíce vydělat na jejich prodeji,“ dodává Skalský.

 

Celý problém vznikl v létě loňského roku, když společnost SPS Engineering, najatá obecní firmou SKM, neodborně rekonstruovala bytová jádra panelových domů. Osinkocementové klimatizační trubky obsahující azbest rozbíjeli dělníci bez jakýchkoliv bezpečnostních opatření palicí. Toxická vlákna se tak rozlétla po celém prostoru rekonstruovaných bytů. Prvotní pochybení je přitom na straně stavebního úřadu Prahy 3, který k rekonstrukci nevyžadoval stavební povolení – spokojil se s ohlášením stavebních prací. O bourání azbestových trubek se tak vůbec nedozvěděl hygienik.

 

Další podrobnosti najdete na této internetové adrese:

www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů