Čtvrtek, 18. dubna 2024

Test objevil jedy ve vejcích slepic

Test objevil jedy ve vejcích slepic
Vejce slepic chovaných v Česku obsahují jedovaté organické látky.
Vyplývá to z výsledků mezinárodního projektu nevládních organizací, které nechaly testovat zhruba dvě stě vajec z osmnácti zemí světa. Ve všech vejcích objevila česká laboratoř Axys Varilab hexachlorbenzen, polychlorované bifenyly či dioxiny, které mohou poškozovat imunitní a hormonální systém nebo způsobovat rakovinu.
Nejvíce hexachlorbenzenu přitom obsahovala vejce z Liberce. Až za nimi skončily vzorky z intenzívně průmyslově využívané oblasti v Rusku anebo vejce z Indie, Mexika či Bulharska. Vzorky z Lysé nad Labem zase obsahovaly nejvíce PCB ze všech zkoumaných vajec.
"Všechna česká vejce překročila evropský limit pro hexachlorbenzen," poznamenal Jindřich Petrlík, předseda sdružení Arnika a koordinátor mezinárodního projektu.
Testovaná vejce ovšem nepocházela z obchodů, ale od drobných chovatelů. Ve velkochovech se totiž vejce testují a slepice se vůbec nedostanou do kontaktu s přírodou. Sdružení Arnika uvádí, že jedy ve vejcích z drobných chovů ukazují na znečištění životního prostředí.
Mezinárodní projekt slouží ekologickým organizacím k tlaku na vlády, aby zpřísnily nakládání s nebezpečnými chemikáliemi a dodržely mezinárodní Stockholmskou úmluvu o snížení a odstranění toxických organických látek z prostředí. Petici v tomto znění, kterou podepsalo více než devět tisíc občanů, včera odevzdali lidé z Arniky ve sněmovně.
Podobný test na přítomnost jedovatých organických látek zorganizovala Arnika už loni, kdy nechala prověřit krev ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL). Krev si zároveň nechali odebrat i další evropští ekologičtí ministři. Ambrozek vyšel z testů jako jeden z nejhorších, v jeho krvi byla například druhá nejvyšší koncentrace pesticidů a bifenylů, laboratoř objevila i DDT.
Ministerstvo životního prostředí si nechalo vypracovat podrobnou inventuru toxických organických látek, z níž vyplynulo, že těmito sloučeninami jsou více či méně zamořeny stovky míst v republice.
"Nezanedbatelné množství látek je mimo naši kontrolu," upozornil Ivan Holoubek z Masarykovy univerzity Brně, vedoucí týmu lidí, kteří na inventuře dva roky pracovali a loni zveřejnili její výsledky.
"Jsem dlouho přesvědčen o tom, že chemikálie jsou pro životní prostředí opravdu problém," tvrdí Bedřich Moldan, senátor a stínový ministr životního prostředí za ODS. Dodal, že hlavním rizikem organických látek je především v jejich dlouhodobém působení. Proto je Moldan zastáncem toho, aby se nakládání s chemikáliemi upravilo. S tím počítá připravovaná evropská politika, pro niž se vžila zkratka REACH.
Český Svaz chemického průmyslu, který se na přípravě REACH podílí, souhlasí s principy nových předpisů, ale varuje před možnými dopady na celý průmysl. Podle studie kanceláře Arthur D. Little by přímé náklady na testování chemických látek mohly v unii dosáhnout tří až sedmi miliard eur a v následujících patnácti až dvaceti letech by se chemická výroba mohla propadnout až o čtvrtinu. To by mohlo znamenat ztrátu na HDP unie až tři procenta.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů