Pátek, 29. března 2024

Komise: Chemikálie čekají tvrdé testy

Komise: Chemikálie čekají tvrdé testy
Evropská komise odmítla spekulace, že by chtěla změnit svůj návrh na povinné testování všech vyráběných chemikálií podle nového způsobu pojmenovaného REACH. Uvedli to komisař pro průmysl Günter Verheugen a jeho kolega pro životní prostředí Stavros Dimas.
Směrnice o testování, které se brání chemický průmysl a zaměstnavatelské svazy, je v Evropském parlamentu a lobbisté vyslali v posledních týdnech několikrát zprávu, že REACH není politicky průchodný, a proto ho Evropská komise radikálně změní. "Legislativa vytváří rovnováhu mezi potřebami výroby a ochranou lidského zdraví a přírody. Stojíme si za ní," řekl komisař Stavros Dimas.
Pokud se REACH spustí, 96 procent chemikálií projde náročnou procedurou, kdy se budou zkoumat jejich účinky na lidské zdraví a pak se látka zaregistruje. Chemický průmysl odhaduje náklady na REACH ve výši deseti až patnácti miliard eur v příštích deseti letech. EK tvrdí, že nepřesáhnou 1,4 miliardy eur. "Všechny studie ukazují, že vynaložené peníze se mnohonásobně vrátí. Náklady na léčení lidí rok od roku stoupají a namátkové průzkumy ukázaly, že mnoho alergií a dalších nemocí vzniká jako reakce na chemikálie ve zboží, které je kolem nás," uvedl Dimas.
Znalci tvrdí, že tvrdá verze nové chemické legislativy získala větší podporu díky angažovanosti komisaře pro průmysl Güntera Verheugena. Komisař byl dříve opatrný a to svádělo ke spekulacím, že slyší na námitky německých podnikatelů. Německo totiž patří spolu s Británií k největším výrobcům chemikálií ve světě. Verheugen se ale vyslovil pro tvrdší pravidla také v oblasti testování chemikálií na zvířatech. "Verheugen začíná brát REACH jako investici do budoucnosti. Tvrdí, že je nutné zvážit všechny náklady, ale nepodléhá lobbistům," říká nejmenovaný zdroj z EK.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů