Sobota, 20. dubna 2024

Unie chce otestovat většinu chemikálií

Unie chce otestovat většinu chemikálií
Chemický průmysl se ocitl pod lupou Evropské unie. Kromě toho, že nyní Evropská komise viní producenty chemikálií z používání kartelových dohod, čeká na firmy nová přísná legislativa o testování produktů. Chemickým koncernům přitom půjde o desítky miliónů..
Nové testy, které jsou známé pod zkratkou REACH, se budou týkat zhruba 96 procent všech chemikálií vyráběných na území Evropské unie. Výrobci jimi budou prokazovat, že jejich produkty jsou zdraví i životnímu prostředí neškodné. Legislativu ještě čeká schvalovací proces v unii.
"Rozhodující chvíle přijde tento podzim," upozorňuje server EurActiv. V říjnu totiž zasedá Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, který REACH europoslancům buď doporučí, nebo naopak. Parlament by pak měl rozhodovat nejdříve na konci téhož měsíce.
Chemické koncerny se od počátku, kdy se o zavedení REACH uvažuje, bouří, že je to příliš nákladné. Evropská komise odhaduje, že testy přijdou maximálně na pět miliard eur. Firmy, které je budou muset uhradit, se obávají, že to bude mnohonásobně více. Co však firmám vadí ještě více, je zveřejnění veškerých údajů o testovaných látkách, uvedla agentura Reuters.
Guido Sacconi, zpravodaj předkládané legislativy, k původnímu návrhu komise proto přidal několik úprav. Na podnět průmyslníků se začne s prověrkami u látek, kde se riziko předpokládá. Sacconi také navrhuje, aby po šesti letech komise prověřila úspěšnost systému REACH a případně jej upravila. Nakonec také doporučuje prodloužit období, po němž budou data o chemikáliích zveřejněna. "Tyto pozměňující návrhy podle mého zmírňují dopad na chemický průmysl. Námitky jeho zástupců, že zejména malé firmy budou nuceny trh opustit, jsou tímto odbyty," citoval italského europoslance server EurActiv.
"Určitě je to kompromisní řešení, ale je to také spíš dobrý start. Raději bychom dosáhli ještě širšího kompromisu," komentoval Sacconiho návrh Jean-Claude Lahaut z Rady evropského chemického průmyslu (CEFIC).
Nového testování se obávají také vlády některých členských zemí unie. Tvrdí, že spolu s firmami ponese náklady také celá ekonomika. Například Francie očekává, že obrat tamního chemického průmyslu by mohl poklesnout až o patnáct procent. Francouzské hospodářství by pak přišlo asi o jedno procento hrubého domácího produktu a především by práci mohlo ztratit až tři sta třicet tisíc lidí, uvedla agentura AFP.

Chemikálie čekají tvrdé a drahé testy
Chemický průmysl v EU
V Evropské unii se vyrobí 31 procent světových chemikálií, v USA je to 28 procent. Chemický průmysl je třetím největším průmyslovým odvětvím v EU, zaměstnává přímo 1,7 miliónu lidí a nepřímo dokonce tři milióny.
Systém testování REach
Nový systém testování chemikálií REACH se bude týkat 96 procent produktů chemických koncernů, tedy asi 30 tisíc látek. Pokud se prokáže závadnost látky, bude muset být odstraněna z trhu.
Náklady ponesou firmy
Náklady na tyto testy se budou podle odhadů Evropské komise pohybovat okolo pěti miliard eur. Ponesou je samy firmy. Ty se obávají, že náklady přesáhnou sumu 35 miliard eur.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů