Čtvrtek, 28. března 2024

Aby byli. Zn. lidi

Aby byli. Zn. lidi
 Biotechnologie potřebuje mladé odborníky. Pomůže vzdělávací projekt za dvacet milionů korun?

V Česku přibývá nejen výzkumných a IT technologických center. Začínají se objevovat i firmy a firmičky zaměřené na biotechnologie. Kde pro ně brát stovky a tisíce potřebných odborníků?

Školy jich sice každý rok několik vychrlí, ale potřeby to zdaleka nepokryje. Problém biotechnologických firem by alespoň částečně mohl řešit unikátní vzdělávací projekt s názvem Senzory a biosenzory pro biotechnologie, lékařskou diagnostiku a životní prostředí. Zájemcům má poskytnout základní přehled v perspektivních biotechnologiích a připravit je pro práci v oboru.

V Česku ho rozjíždí sedmička partnerů, složená ze dvou vysokých škol, Akademie věd a tří soukromých společností, a to pod vedením biotechnologické firmy Vidia. Na dvouletý vzdělávací projekt mají připraveno celkem dvacet milionů korun, které získali z Evropské unie a od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Během dvou let se budou podílet na organizování vzdělávacích akcí a kurzů pro studenty Vysoké školy chemicko-technologické a Matematicko-fyzikální fakulty UK, mladé vědce a odbornou veřejnost, především z malých a středních biotechnologických firem. V rámci projektu také vzniknou i dvě školicí a konstrukčně návrhová střediska.

"Chceme připravit půdu pro malé a perspektivní firmy, které vzniknou při vysokých školách a zvýšit povědomí studentů o biotechnologiích. Často jsou bohužel jen jednostranně zaměřeni a tento perspektivní obor jim uniká," říká jednatelka firmy Vidia Michaela Poláková.

Vize je to skvělá. Vyškolit odborníky v biotechnologiích, nechat je ozkoušet drahé přístroje v praxi a pak vypustit do reálného života. A doufat, že získané vědomosti opravdu upotřebí k práci v daném oboru. Škoda jen, že nikdo s podobným vzdělávacím projektem nepřišel už před lety. Možná by řada českých biotechnologických vynálezů "nerezavěla" v laboratořích při čekání na výrobní kapitál.

AUTOR: Radan Dolejš
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů