Pátek, 19. dubna 2024

Europoslanci volili: chemikálie, nebo zdraví

Europoslanci volili: chemikálie, nebo zdraví
 V zápase dvou zájmů - zisků chemického průmyslu a zdraví spotřebitelů - nenechali včera poslanci Evropského parlamentu vyhrát nikoho. Nejvýznamnější zákonnou změnu v EU za dvacet let - novou podobu testů chemických látek - schválili v kompromisní podobě.
Nová legislativa od základu mění přístup k chemikáliím. Dosud nemusely být testovány ty, které byly na trh uvedeny před rokem 1981. A z novějších (jsou jich tři tisíce) jich zkoušením procházelo jen 143.
Nyní čeká testování třetinu chemikálií. Tedy všechny, jichž se vyrábí více než tuna ročně.
"Návrh, který prošel, není pro chemický průmysl tak zničující jako původní. Obavy však trvají u malých a středních firem," uvedl Ladislav Novák ze Svazu chemického průmyslu.
Firmy totiž budou testy platit samy. Pro giganty jako německé BASF nebo Bayer (v Česku nejspíš Spolana) to nemusí být existenční problém. Nové testy, které mají za úkol chránit zdraví spotřebitele, jim však sníží zisky. Pro malé firmy administrativa (ale i cena) kolem registrace chemikálií může být neúnosná.
Ekologové to však vidí jinak. Ústupky činí podle nich výslednou normu bezzubou, jak řekl například Tony Long z World Wild Fund.
Nové zákony budou podle odhadu Evropské komise stát 2,3 miliardy eur (zaplatí je firmy), jejich přínos však má být v desítkách miliard (užitek pocítí především spotřebitelé).
I tak drahá ochrana, kterou zákony slibují, má však své trhliny. Do unie se sice budou smět dovážet (a v unii vyrábět) jen testované chemikálie, hotových výrobků se však žádné omezení netýká.
"Povede to k odlivu firem na Ukrajinu či do Číny, kde jednotlivé látky nemusí projít testem, a konečný výrobek pak podléhá jen celkovým atestacím," tvrdí Miroslav Ouzký z ODS, místopředseda ekologického výboru Evropského parlamentu. Sám hlasoval proti.
Navíc pokud firma prokáže, že danou chemikálii nemůže nahradit, bude ji moci i nadále vyrábět.
Legislativa nyní ještě podléhá schválení ministrů členských zemí a pak se s nejvyšší pravděpodobností ocitne opět na stole europoslanců. K jejímu definitivnímu uvedení v život tak chybí stále několik měsíců.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů