Středa, 24. dubna 2024

Ani s mírnější verzí nejsem spokojený

Ani s mírnější verzí nejsem spokojený

 LADISLAV NOVÁK, ŘEDITEL SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU:

Aspoň jednou měsíčně zavítal v posledních dvou letech do Bruselu největší lobbista české chemie. Jednal se všemi českými poslanci, kteří tam jsou. "Ti, co byli ochotni se mnou mluvit, projevují vůči českému chemickému průmyslu sympatie," říká ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Podle něj chemici potřebují politickou podporu, protože zatímco evropská chemie byla ještě na začátku 90. let světovou jedničkou, nyní je už třetí za Amerikou a Asií.

HN: Bude mít i tento právě schválený kompromisní návrh zákona REACH likvidační charakter pro podniky, jak jste od počátku projednávání zákona prohlašovali?
Cely rozsah a obsah tohoto návrhu ještě zkoumáme. Bylo více než tisíc pozměňovacích návrhů, tudíž není možné v krátké době vše prostudovat. Nicméně vážné dopady se dají očekávat - i když to je jen druhá část otázky. První zní: Bude REACH v této podobě vůbec proveditelný?

HN: Které podniky to může ohrozit?
Malé a střední podniky, výrobce chemických specialit, výrobce nízkotonážních látek. Jejich počet lze odhadnout velmi těžko, mohou to být až stovky nebo tisíce. V Maďarsku jich jsou asi dva tisíce, předpokládám, že u nás to bude také tak. Sami máme zájem s nimi komunikovat.

HN: Jak se firmě sníží náklady na registraci látky, kterou vyrábí vícero společností?
Princip "jedna látka, jedna registrace" přispívá ke snížení nákladů pro více registrantů. Jak se budou dělit o náklady, je ještě stále v jednání.

HN: Myslíte si, že z českého trhu zmizí některé výrobky tím, že se některé chemické látky potřebné k jejich produkci prostě vyrábět nebudou?
Lze to očekávat. Tedy alespoň to, že tuzemskou, potažmo evropskou výrobu nahradí konkurence mimoevropská.

HN: Budou moci podniky například z Číny nebo USA dovážet do EU zboží vyrobené z látek, které nebudou otestované a registrované podle Reach?
To nebudou smět. Ale není jasné, jak se to stoprocentně ohlídá. A v Asii jsou pravidla pro podnikání volnější. Proto se obávám, že evropský průmysl ztratí částečně na své konkurenceschopnosti.

HN: Jaký předpokládáte osud zákona Reach při jeho dalším projednávání v Bruselu?
Chceme samozřejmě lobbovat za zájmy chemiků a navazujícího průmyslu. Dalším krokem bude projednávání v Radě ministrů EU. Odmítáme však postavit REACH jako konfrontaci mezi chemiky a  ekology  , tak to v žádném případě není. Chceme jen, aby veškerý průmysl v evropském regionu byl úspěšný a konkurenceschopný.

HN: Budou některé české podniky přemísťovat výrobu mimo unii?
To je spekulace, avšak problémem našich podniků pro možné přemístění bude nízká kapitálová vybavenost - jedná se v převážné většině o malé a střední podniky. Čekat tedy lze spíš jejich uzavření.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů