Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kompromisní zákon o chemikáliích je na světě

Kompromisní zákon o chemikáliích je na světě
Ministři 25 členských zemí Evropské unie se včera dohodli na zákonu o registraci a povolování chemikálií. Vyšli tak vstříc požadavkům ochránců zdraví a životního prostředí, vzali však zároveň v potaz i požadavky průmyslu. Schválený výsledek je mírnější než původní návrh Evropské komise.
Zákon, který bude platit v celé EU, nařizuje povinnou registraci asi 30 000 chemikálií vyráběných či dovážených v množství nad jednu tunu ročně. Látky považované za nebezpečné bude nutno testovat a budou podléhat povolování. Odpovědnost za tuto činnost ponese Evropská chemická agentura se sídlem v Helsinkách.

Zákon místo směrnic
"Podařilo se dosáhnout rozumného kompromisu, který lze uvést do života, aniž by znamenal velké ohrožení konkurenceschopnosti evropského chemického průmyslu," řekl místopředseda české vlády Martin Jahn. Pochvaloval si, že se v konečném znění podařilo zmírnit administrativní a finanční zátěž pro podniky, zejména malé a střední. Za hlavní výzvu označil spravedlivé zacházení s výrobci a dovozci. "Bylo by nešťastné, kdyby evropské firmy musely zákon dodržovat, a výrobky obsahující zakázané látky byly přitom dováženy ze třetích zemí," uvedl.
Zákon známý pod názvem REACH, což je anglická zkratka pro registraci, vyhodnocování a povolování chemikálií, nahradí čtyři desítky roztříštěných směrnic EU. V příštích měsících bude na základě včerejší politické dohody o textu, který má 260 stránek, připraveno ve všech jazycích konečné paragrafové znění, k němuž se musí ve druhém čtení ještě vyslovit Evropský parlament. Ten před měsícem schválil text, který se od včerejšího liší v jednotlivostech, někdy však podstatných.
Hlavní rozdíl spočívá v tom, že podle EP měli mít výrobci povinnost nahrazovat všechny nebezpečné látky alternativními v předepsaných lhůtách. Nyní je ponecháno na agentuře, aby rozhodovala případ od případu.
Zákon ovšem přenáší povinnost dokazovat bezpečnost chemikálií na jejich výrobce a dovozce. Zároveň vychází oproti původnímu návrhu vstříc požadavkům průmyslu v tom, že omezuje rozsah povinné registrace a usnadňuje ji pro látky, které se vyrábějí a dovážejí v množství do sta tun.

Aktivisté demonstrovali
"Touto dohodou končí dlouhé období nejistoty pro průmysl, který může začít plánovat velmi náročné plnění nových požadavků," řekl komisař Günter Verheugen. "Podařilo se učinit REACH praktičtějším a účinnějším, zachovat konkurenceschopnost průmyslu a snížit zátěž pro malé podniky."
Jeho kolega Stavros Dimas, odpovědný za životní prostředí, usoudil, že se sníží riziko nemocí spojených s chemikáliemi a vznikne dodatečný tlak na inovace, až se podniky budou snažit nahradit nebezpečné látky lepšími. "Pro naše občany je to příslib zdravějšího života a bezpečnějšího životního prostředí," uvedl, zatímco před budovou Rady EU demonstrovali aktivisté ekologických hnutí proti schválené verzi.
Po schválení v EP bude REACH předmětem smírčího řízení mezi ním a členskými státy. Definitivní znění pak vstoupí v platnost asi na jaře 2007, kdy bude také ustavena agentura. Znamená to, že zákon by měl být aplikován a vynucován v celé unii od ledna 2008.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů