Pátek, 29. března 2024

O chemický zákon se ještě povede spor

O chemický zákon se ještě povede spor
Přestože Rada ministrů Evropské unie v úterý schválila kompromisní verzi chystaného zákona o registraci a povolování chemických látek, boj o něj bude dále pokračovat.
Zákon známý pod zkratkou REACH totiž příští rok před svým definitivním schválením ještě půjde do druhého čtení v Evropském parlamentu. Ten se jím bude nejdřív zabývat v červnu.
"Budeme usilovat o další změny ve prospěch hlavně malých a středních výrobců, na které bude mít zákon největší dopad," řekl ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Nová norma totiž požaduje, aby výrobce provedl testy toxicity u látek, které se sice používají už i celá desetiletí, ale jejich vliv na zdraví lidí a životní prostředí nebyl zkoumán. Zákony to totiž nepožadovaly. Celkové náklady českého chemického průmyslu se odhadují na šest miliard korun. Z toho největší část připadá na skupinu Unipetrol. Existují ale i firmy, které si zatím oddechly. "Nás se to netýká, protože chemikálie kupujeme od výrobců," řekl jednatel výrobce agrochemie Qualichem Milan Salač.
Spokojen není také Svaz papíru a celulózy. "Budeme chtít změkčit dopady na malé firmy," přidal se člen představenstva svazu Josef Zbořil. Odhaduje se, že zákon přijde české papírny na asi dvě miliardy korun.
Na druhou stranu se čeká tlak nevládních organizací bojujících za zdravé životní prostředí. Těm vadí, že z povinných testů vypadlo mnoho chemikálií, kterých se vyrábí ročně méně než jednu tunu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů