Čtvrtek, 28. března 2024

Produkty elektroniky bez nebezpečných látek

Produkty elektroniky bez nebezpečných látek
V zájmu ochrany lidstva a  životního   prostředí  začne od 1. 7. 2006 v EU platit ustanovení WEEE (Waste from Electrical and Electronical Equipment (  Odpad  z elektrické a elektronické výroby) a směrnice RoHS (Restriction of Hazardous Substance), tj. "Omezení nebezpečných látek".

Ty zakazují použití těžkých kovů a ochranných ohnivzdorných prostředků obsahujících brom v elektrické a elektronické produkci. Mezi nebezpečné materiály patří kadmium, rtuť, šestivalenční chrom, polybromované bifenyly a difenyletery, i olovo.

Pro elektronickou výrobu to znamená odstranit olovo při pájení, a zatím staré a nově vyvíjené technologie pájecích a osazovacích procesů probíhají paralelně. Přechod na novou techniku znamená abnormální výzvu se všemi riziky s tím spojenými. Směrnice WEEE zpočátku předpokládá výjimky v oborech bezpečnostní techniky, automobilovém průmyslu, v medicíně a vojenské technice.

PŘECHOD NA VÝROBU BEZ OLOVA

Ve smyslu uvedené směrnice je nevyhnutelný a přináší sebou některé těžkosti. Bezolovnaté pájky vyžadují cca o 10 K vyšší teplotu a stavební prvky a dílce musí být vhodně přizpůsobeny. Nevhodné desky a karty s plošnými spoji se mohou deformovat a v nejhorším případě může dojít k vadnému pájení (viz obr. 1). Jsou-li základní dílce a části v souladu se směrnicí RoHS, neznamená to, že vydrží i vyšší pájecí teplotu. Syntetický materiál se může roztavit, deformovat a vnitřní vlhkost uvnitř může způsobit poréznost a zborcení (obr. 2).

Zejména závažná jsou poškození žárem uvnitř dílců, jež nejsou zvenčí viditelná a projeví se až po určité době provozu. Musí se proto stanovit nová kriteria pro vizuální kontrolu pájených míst. Vyšší teploty pájení přirozeně znamenají vyšší náklady na celý proces, s nimiž je třeba počítat.

BEZOLOVNATÁ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE

Již delší čas se dodavatelé automatických osazovacích a pájecích linek pro karty a desky s plošnými spoji, elektronických uzlů a modulů intenzivně zabývají bezolovnatou technologií a cílevědomě řeší technické problémy související s přechodem (firmy Bero, Mimot, Siemens, Phoenix Contact, Wago aj.). Např. firma Bero podporuje své zákazníky při přepracovávání procesů a kusovníků na novou technologii, při výběru materiálů a rekonstrukci, i při novém vývoji bezolovnatých uzlů a obvodů. Snahou je minimalizovat náklady, aby byli nadále schopní konkurence na trhu i po 1. 7. 2006. Jako kvalifikovaná pájka byla u firmy Bero v rámci pilotního projektu uznána slitina SnAgCu pro techniku povrchové montáže (SMT) a vlnou pájecí lázně. Od 1. ledna 2005 je možné u renomovaných firem vyrábět série produktů bezolovnatou technologií.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů