Středa, 24. dubna 2024

Arnika vyhlašuje soutěž "Budoucnost bez jedů"

Arnika vyhlašuje soutěž "Budoucnost bez jedů"

JIHLAVA, TŘEBÍČ, UHERSKÉ HRADIŠTĚ, VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ, VYŠKOV – Sdružení Arnika dnes vyhlásilo soutěž “Budoucnost bez jedů” pro tříčlenné kolektivy studentů středních a vysokých škol, učilišť či pracovníků neziskových organizací ve věku 16 až 24 let. Hlavním úkolem tříčlenných skupin bude zmapovat stav životního prostředí v Jihlavě, Třebíči, Uherském Hradišti, Valašském Meziříčí a Vyškově, což jsou města, kde bude soutěž probíhat.

 

“Naším cílem je naučit mladé lidi pracovat s daty o životním prostředí. Každý ze soutěžních týmů bude muset zjistit jaký je stav ovzduší, vody a půdy ve městě, které si vybere. Soutěžící také popíší, jak může každý z nás ke snížení znečištění přispět. Je pravděpodobné, že s pomocí soutěžících odhalíme místa, která jsou silně znečištěna. V takových lokalitách pak Arnika provede ve spolupráci se soutěžícími nezávislé měření,” vysvětlil organizátor soutěže Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika.

 

Získaná data každý ze soutěžních týmů zpracuje do tzv. “miniročenky životního prostředí” každého města. V oblasti ovzduší například vytvoří přehled emisí znečišťujících látek v daném městě. Soutěžící dále uvedou hlavní zdroje emisí a porovnají emise města s emisemi za kraj a celou Českou republiku. Podobný monitoring pak provedou v oblasti kvality vody a půdy.

 

“Nejlepší práce zveřejníme na internetu a dáme je k dispozici odborům životního prostředí na městských úřadech. Věříme, že se tyto informace objeví také na internetových stránkách jednotlivých měst. Jedním z důležitých efektů soutěže je přispět k lepšímu informování veřejnosti o kvalitě životního prostředí v konkrétních místech spadajících do povodí Dunaje. Arnika bude výsledky jednotlivých monitoringů prezentovat také během putovní výstavy o chemických látkách,” uvedl Havel.

 

Soutěž potrvá ode dneška do 31. května 2006. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 15. června 2006. Vítězný tým získá pobyt na desetidenním ekologickém táboře na Slovensku, menší ceny máme připraveny i pro další účastníky soutěže.

 

Další informace o soutěži se dozvíte na internetových stránkách:  bezjedu.arnika.org

 

Soutěž je součástí projektu “Úmluva pro ochranu Dunaje a toxické látky v řekách ČR”.  Tento projekt je realizován s finanční podporou UNDP/GEF Danube Regional Project, prostřednictvím grantového programu Regionálního environmentálního centra pro střední a východní Evropu. Soutěž je také součástí projektu "Využití Integrovaného registru znečišťování veřejností a nevládními organizacemi v ČR", který jsme podali na Ministerstvo životního prostředí České republiky.  Projekt dále podpořily  nadace Stichting DOEN a New World Foundation a mezinárodní síť nevládních organizací IPEN, která se věnuje problematice perzistentních látek (dioxiny, PCB, DDT, ...).

 

Příloha: Kontaktní údaje na partnery v jednotlivých městech:

 

Jihlava

Arnika - Centrum pro podporu občanů

Jana Kotoučková

Věžní 1, 586 01 Jihlava

tel.: 721 862 692

e-mail: jihlava@arnika.org

 

Třebíč

Občanské sdružení Pozďátky bez jedů

Mgr. Miloslav Vyskočil

Pozďátky 8, 675 01, Vladilav

tel.:  775 571 666

e-mail: ospozdatky@volny.cz

 

Vyškov

Arnika - Vyškov

Radka Štěpánová

Polní 10, 682 01, Vyškov

tel.: 607 617 653

e-mail: vyskov@arnika.org

 

Valašské Meziříčí

SmRS ČSOP Valašské Meziříčí

Milan Orálek

PS 49, U Rajky 15, 757 01, Valašské Meziříčí

tel.: 571621602

e-mail: csopvm@quick.cz

 

Uherské Hradiště

Mgr. Soňa Patočková

Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město

Velehradská 1527, 686 03, Staré Město

tel.: 606 389 593

e-mail: sona.patockova@tiscali.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů