Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika publikovala v Ženevě studii o hexachlorbenzenu ze Spolchemie

Arnika publikovala v Ženevě studii o hexachlorbenzenu ze Spolchemie

ŽENEVA/ÚSTÍ NAD LABEM - Sdružení Arnika publikovalo v Ženevě novou studii, která poukazuje na přetrvávající problém s produkcí hexachlorbenzenu jako vedlejšího produktu při chemické výrobě ve Spolchemii v Ústí nad Labem. Arnika studii zveřejnila na druhé schůzce stran Stockholmské úmluvy, která v Ženevě tento týden probíhá. Hexachlorbenzen je nebezpečnou látkou, která přetrvává dlouho v životním prostředí, a proto je zařazen na seznamu látek, jejichž vypouštění by mělo být podle Stockholmské úmluvy eliminováno. „To jsou také důvody, kvůli kterým jsme si ke zveřejnění studie zvolili právě ženevskou konferenci,“ uvedl předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

Spolchemie podle Petrlíka vyprodukuje ročně téměř 500 tun hexachlorbenzenu v odpadech. Část byla uložena na skládce nebezpečných odpadů ve Všebořicích. Nyní většinou končí ve spalovnách odpadu, kde jeho spalováním vznikají další nebezpečné látky jako například dioxiny, které jsou také regulovány Stockholmskou úmluvou. Opakovaná měření dokazují, že okolí Spolchemie je silně kontaminované hexachlorbenzenem. "Spolchemie by buďto měla změnit výrobu tak, aby hexachlorbenzen nadále nevznikal anebo by měla instalovat nespalovací technologii na jeho bezpečné rozložení. Současná praxe odporuje cílům Stockholmské úmluvy," řekl v souvislosti s publikováním studie Petrlík.

Hexachlorbenzen je nebezpečný jak pro lidi, tak pro zvířata, pokud jsou dlouhodobě vystaveni určitým dávkám této látky. Poškozuje především játra a ledviny a působí negativně na činnost štítné žlázy. Opakovaná expozice hexachlorbenzenu či vystavení jeho vysoké koncentraci může u člověka vyvolat poškození nervového systému, podrážděnost, přecitlivělost kůže (pocit špendlíků a jehliček na kůži), oslabení svalů, problémy koordinace pohybů a chůze.

Další informace o hexachlorbenzenu najdete ZDE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů