Čtvrtek, 28. března 2024

Katedra chemie ZF JU má od letošního dubna nový název

Katedra chemie ZF JU má od letošního dubna nový název

Vzhledem k široké působnosti katedry chemie ZF v rámci celé Jihočeské univerzity není bez zajímavosti uveřejnit některé údaje, které charakterizují profilaci a činnost tohoto pracoviště s bezmála padesátiletou tradicí.

Katedra chemie a agrochemie patřila mezi prvé, které byly ustaveny při vzniku nynější Zemědělské fakulty v roce 1960. V roce 1972 se její název změnil na katedru chemie. Výuka spočívala především v anorganické a organické chemii, analytické chemii a biochemii. Ihned po vzniku JU v roce 1991 rozšířila katedra svou výukovou činnost také na Pedagogickou fakultu, brzy i na Biologickou fakultu a posléze též na Zdravotně sociální fakultu. Pro Biologickou fakultu pracuje katedra nyní v menším rozsahu než dříve, neboť BF si některé chemické předměty zajišťuje sama.

Strukturální změny, ke kterým v poslední době na Jihočeské univerzitě dochází, nezůstaly bez odezvy ani na katedře chemie. Součástí celouniverzitních změn je mimo jiné i transformace Zemědělské fakulty. Katedra chemie ZF JU byla v rámci tohoto vývoje přejmenována na katedru aplikované chemie a učitelství chemie. Tento název byl vybrán proto, že přesněji vystihuje dlouhodobé zaměření a pracovní náplň pracoviště jako celku.

Výzkum katedry je zaměřen na oblast chemie životního prostředí, chemie krmiv, potravinových surovin a zdravotně významných látek v potravinách. Vzhledem k vysoké úspěšnosti v grantových soutěžích je katedra vybavena moderními přístroji pro oblast anorganické i organické analýzy. V posledních letech byli pracovníci katedry hlavními řešiteli sedmi projektů Grantové agentury České republiky a čtyř mezinárodních projektů COST.

V rámci anorganické analýzy katedra disponuje atomovou absorpční spektroskopií a špičkovou variantou přístroje pro hmotnostní spektroskopii s indukčně vázaným plazmatem. Toto vybavení umožňuje zkoumat nejen elementární složení vzorků na ultrastopové úrovni, ale též zastoupení jednotlivých izotopů prvků. Citlivost a možnosti tohoto zařízení jsou mimořádné. Rozdílnosti v izotopovém složení – např. olova – mohou poukazovat na původce znečištění, v případě stroncia umožňují kupříkladu zjištění stáří sedimentů.

Pro organickou analýzu je využívána kapalinová a plynová chromatografie a kapilární zónová elektroforéza. V letošním roce bude pořízena jedna z nejmodernějších variant plynového chromatografu s hmotnostním detektorem. Tento přístroj, umožňující identifikaci organických látek, bude mimo jiné využit pro hodnocení výživově významného poměru cis- a trans- kyselin v tucích a k výzkumu dosud velmi málo prozkoumaných zdravotně významných furankyselin. Perspektivních témat se díky dnešní snadné dostupnosti informací nabízí celá řada.

Nový přívlastek v názvu katedry proto vystihuje návaznost základního výzkumu katedry na technologickou praxi, ochranu prostředí i zdraví člověka.

V posledních pěti letech publikoval kolektiv katedry více než 40 vědeckých publikací, téměř výhradně v zahraničních impaktovaných časopisech.

Není snadné udržet dobrou úroveň výzkumu při vysokém počtu studentů vyučovaných na katedře. Každoročně jich projde katedrovými laboratořemi a posluchárnami více než osm set, což představuje více než 80 studentů na učitele. Přesto je výuka velmi „osobní“ a individuální zkoušení patří k samozřejmostem.

Vzhledem k dobrému laboratornímu zázemí a výsledkům v experimentální práci je katedra úspěšná při reakreditacích a po 15 let zajišťuje obory Učitelství chemie pro základní a pro střední školy. Klademe totiž značný důraz na odbornou chemii, což je při reakreditacích příznivě vnímáno. Studenti učitelských oborů s hlubším zájmem o chemii jako takovou, mohou na katedře aplikované chemie a učitelství chemie pokračovat ve studiu v rámci doktorského studijního programu.

Každá škola, každá katedra, je charakterizována úrovní svého průměrného absolventa. Mezi úspěšné absolventy katedry aplikované chemie a učitelství chemie patří např. středoškolský učitel, který získal celostátní ocenění Zlatý Amos či absolventka stejného oboru, nyní výzkumná spolupracovnice našeho známého vědce v oboru virostatik prof. Holého.

Současnou i budoucí výkonnost pracoviště zajišťují její učitelé a techničtí pracovníci. Na katedře aplikované chemie a učitelství chemie působí dva profesoři, jeden docent a sedm odborných asistentů. Nízký průměrný věk učitelů (42 let) a stálý růst jejich odbornosti jsou zárukou dalšího úspěšného vývoje.

Zájemci o podrobnější informace mohou získat další informace na adrese: home.zf.jcu.cz

prof. Ing. Martin Křížek, CSc., vedoucí katedry aplikované chemie a učitelství chemie, ZF JU
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů