Pátek, 29. března 2024

Greenpeace upozorňuje: Motorola při výrobě mobilů nedbá na životní prostředí

Greenpeace upozorňuje: Motorola při výrobě mobilů nedbá na životní prostředí

Aktivity organizace Greenpeace zasáhly i do oblasti výroby mobilních telefonů. Ochránci přírody již před lety začali s výzkumem výrobců elektroniky, zda při výrobě dbají na ochranu životního prostředí. Zkoumání neunikly ani výrobny mobilních telefonů.

Při výrobě se běžně používají toxické chemikálie, které přírodě neprospívají a Greenpeace se snaží výrobce přimět k eliminaci používání těchto chemikálií. Kroky za čistší produkci už podnikly LG, Nokia, Samsung a Sony Ericsson. U Motoroly zatím zůstalo jen u slibů.

V říjnu 2005 Motorola přislíbila, že sníží objem toxických chemikálií při výrobě. Konkrétně se zavázala k tomu, že do března roku 2006 nebude při výrobě používat rizikové plasty. Doteď se však takto nestalo. Nokia a Sony Ericsson se přitom už mohou pochlubit čistou výrobou u všech nových modelů. Společnosti Samsung a LG se sice toxických látek zcela nezbavily, ale usilovně pracují na nápravě.

Motorole za nedodržení slibu v podstatě nehrozí žádné sankce. Stejně jako dalších pět menších hříšníků, kteří se nemohou pochlubit ekologickou výrobou telefonů, neporušila žádný zákon. Očištění výroby je jen dobrým skutkem pro přírodu a také jistou reklamou pro výrobce, že své výrobky produkuje ekologicky. Dá se ale očekávat, že se brzy prosadí velmi přísné limity objemů toxických látek pro výrobce elektroniky.

http://www.mobilmania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů