Pátek, 29. března 2024

Ekology nedráždí jen cola

Ekology nedráždí jen cola
Dva muži rozčileně ničí reklamní billboardy, na kterých bollywoodská kráska svůdně upíjí brčkem pepsi. Opodál skupinka rozbíjí plné láhve coca-coly. "Pomalá smrt", "Nepijte pepsi - zabijáka" - takové fotografie a novinové titulky se v posledních dnech objevují v indických médiích.
Veřejnost se bouří poté, co se ukázalo, že nápoje Coca-Cola a Pepsi obsahují nepovolené množství škodlivých látek. Podle studie nevládního Centra pro vědu a životní prostředí je v oblíbených nápojích "koktejl" tří až pěti pesticidů, s koncentrací i třicetkrát vyšší, než povolují normy.

Už to tu bylo
"Je to skandál, představuje to vážný zdravotní problém," říká Suníta Narajnová, ředitelka výzkumného centra. Politikové a úředníci reagovali rychle. Opozice se ihned vydala na protestní pochod a žádala zákaz těchto nápojů. A některé indické státy zastavily jejich prodej ve státních obchodech a institucích.
Na celé situaci je zvláštní to, že téměř navlas stejná aféra se tu odehrála před třemi lety. Nevládní institut už tehdy přišel se "šokujícím" nálezem škodlivin v nealkoholickém pití.
"Přes bouřlivé protesty veřejnosti po publikaci první studie vláda neprovedla žádná opatření. V lehkých nápojích je stejné množství pesticidů jako před třemi lety," stěžuje si Suníta Narajnová.
Proti továrnám Coca-Coly už několik let protestují farmáři i neziskové organizace po celé Indii. Obviňují společnost, že její stáčírny znečišťují půdu toxickým odpadem a zhoršují sucho odčerpáváním podzemní vody.
"Nemáme skoro ani vodu na pití, natož na zavlažování polí. Odpady z továrny nám navíc ničí úrodu," řekl reportérovi indického magazínu Frontline farmář Kallu Pratáp z uttarpradéšské vesnice Méhdiganž.
Před dvěma lety se aktivistům a místní komunitě podařilo prosadit uzavření jedné továrny Coca-Coly v Kérale. Sucho a závadná voda v okolí továren ale dál trápí farmáře v několika dalších indických státech.

Cola je jen kapka v moři
Voda ze studní a vodních toků v Indii se často nedá pít. Průmyslové i domácí odpady vypouštěné do řek a nadměrné používání pesticidů v zemědělství kontaminují spodní i povrchové vody. Podle Raviho Agarwala, ředitele neziskové organizace Toxics Link, škodlivé látky neobsahuje jen coca-cola nebo pepsi, ale i běžné pokrmy, které mají Indové každý den na stole.
"Kvůli vysokému obsahu pesticidů v potravinách a ve vodě je nebezpečné i mateřské mléko indických žen. Má jednu z nejvyšších úrovní DDT na světě," upozorňuje Agarwal.
Znečištění vody ovšem zdaleka neznamená pro Indii jedinou ekologickou hrozbu. Počet obyvatel druhé nejlidnatější země světa již přesahuje jednu miliardu a neúměrně zatěžuje životní prostředí. Rychlá urbanizace a industrializace znečišťují nejen vodních toky, ale také půdu a ovzduší. Megapole Dillí, Bombaj, Kalkata či Púna patří podle Světové banky mezi nejzamořenější na světě.

Musíte počkat, ekologové
Indie je čtvrtým největším producentem emisí oxidu siřičitého, ale přitom se stejně jako Čína brání ratifikovat Kjótský protokol a zplodiny omezit. Tvrdí, že kontrola skleníkových plynů zbrzdí její ekonomiku.
"Nikdo nemůže očekávat, že by stát, jako je Indie, v příštím čtvrtstoletí snížil emise," prohlásil S. K. Džoši, úředník z indického ministerstva životního prostředí.
Indie je příliš zaměřena na hospodářský růst a ignoruje nutnost ochrany životního prostředí, varují ekologové. "Indická vláda sníží zátěž přírodních zdrojů, jen když zavede fungující regulační opatření," vybízí studie Programu OSN na ochranu životního prostředí.
Zakazovat prodej coca-coly a pepsi nemá smysl, shodují se indičtí experti na životní prostředí. Podle nich je to jen populistický krok, který katastrofální znečištění indických vod nevyřeší.
"Musíme se zaměřit na zásadní problémy, například jak zamezit šíření pesticidů ve velkém. Pak se nebudeme muset zatěžovat drobnějšími starostmi, jako je kontaminovaná cola," píše komentátor deníku Indian Express.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů