Pátek, 29. března 2024

Čeští vědci bojují proti terorismu

Čeští vědci bojují proti terorismu

Skupina brněnských vědců vyšlechtila enzym rozkládající yperit a podobné látky, který působí daleko efektivněji než současné prostředky. Vědci z Loschmitových laboratoří pracují například také na dekontaminační směsi pro prostředky civilní ochrany, které by se používaly pro místa ohrožená teroristickým útokem, například metro či letiště.

Objev enzymu je tedy o to významnější, že s nárůstem hrozby teroristických útoků roste potřeba se těmto útokům bránit a to předpokládá být vybaven vhodnými prostředky.
Přestože je yperit znám tak dlouho neexistuje proti němu dosud vhodná protilátka, která by jej dokázala u zasažených lidí neutralizovat. Yperit je látka jednoduše syntetizovatelná v domácích podmínkách, suroviny pro jeho výrobu jsou relativně snadno získatelné její výrobu zvládne i průměrný chemik.

Tým vědců z Loschmitových laboratoří se také uchází o evropský grant na vývoj širokospektrální dekontaminační směsi pro prostředky civilní ochrany. Taková dekontaminační směs by měla být například umístěna i v Londýnském metru na ochranu proti teroristickému útoku. Právě enzymatické technologie umožňují takovou široce účinkující dekontaminační látku vyrobit, jako vhodný mix příslušných enzymů.

Více se dočtete na stránkách portálu Gate2Biotech (www.gate2biotech.com )
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů