Pátek, 29. března 2024

Barevný dým z komína Lovochemie neškodí

Barevný dým z komína Lovochemie neškodí

Lovosice - Z komína lovosické chemičky se v úterý večer valil oranžový dým. Obyvatelé Lovosic si připadali, jako by se vrátili v čase, a to do doby, kdy ochrana životního prostředí pokulhávala a ve vzduchu byly obsaženy vysoké koncentrace dusíku.

V Lovochemii byla v pondělí provedena preventivní plánovaná odstávka výrobny kyseliny dusičné KD6, která proběhla z důvodu úpravy vsádky katalyzátoru v konvertoru na oxidaci čpavku. Trvala přibližně osmadvacet hodin.
Výrobna totiž denně vyrobí 900 tun stoprocentní kyseliny dusičné. Z této suroviny se pak vyrábějí minerální hnojiva na bázi dusíku a fosforu a také kapalná hnojiva.
"Technologické odstávky souvisí s pravidelnou výměnou katalizátoru, se změnami v technologii, kdy je nutno zjistit příčinu odchýlení režimu a předejít tak neplánovanému či havarijnímu odstavení výroby," sdělila tisková mluvčí Irena Vodičková.
Řízený nájezd výrobny kyseliny dusičné KD6, jenž začal probíhat v úterý večer, byl doprovázen barevnými exhalacemi, a proto vzbudil u občanů Lovosic obavy.
"Barevný kouř jsem viděla z okna, zápach tu cítím často, tak si myslím, že jsme na tom stejně, jako jsme byli kdysi," neskrývá obavy Lenka Sabadošová, maminka dvou dětí, jejíž rodina bydlí poblíž Lovochemie.
Podle Stanislavy Kadavé, vedoucí oddělení životního prostředí v Lovochemii, k úniku vyšších koncentrací emisí dusíku do ovzduší nedošlo. "Není pravdou, že by byly tyto barevné exhaláty zdraví nebezpečné," říká Stanislava Kadavá.
"Bydlím poblíž chemičky a řekla bych, že se kvalita vzduchu za posledních deset let zlepšila," dodala Lucie Barví nková.

Jana Michálková

Fotografie: Barvy. Dým z komína v Lovochemii mohli lidé pozorovat v úterý večer.

 Zdroj: Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů