Středa, 24. dubna 2024

Brusel vezme chemičkám miliardy

Brusel vezme chemičkám miliardy
Desítky miliónů korun si bude muset připočítat k dosavadním nákladům neratovická chemička Spolana. Největší tuzemský výrobce PVC je jednou z mnoha firem, které se dotkne nová unijní směrnice REACH. Ta nařizuje povinné a nákladné testování třiceti tisíc druhů běžně používaných chemických látek. Celkové náklady českých firem půjdou do miliard korun.
Na konečném znění kontroverzní směrnice se koncem minulého týdne shodli poslanci Evropského parlamentu se zástupci členských států. Regulaci chemikálií by mohl Evropský parlament definitivně schválit už v polovině prosince.
Norma REACH (Registrace, evaluace a autorizace chemikálií) bude mít zásadní dopad prakticky na všechny firmy, které produkují výrobky obsahující chemické látky. Společnosti budou muset povinně testovat chemikálie, používané v běžných výrobcích, jako jsou kosmetické přípravky, prací prášky, potraviny, barviva, pohonné hmoty i počítače. Zvlášť nebezpečné látky budou muset nahrazovat.
O podobu směrnice, která by měla platit od roku 2008, svedli tvrdý boj zástupci chemického průmyslu s ekology. Výsledná podoba návrhu je kompromisem, který se nelíbí jedné ani druhé straně.
"Výrazně vzroste administrativa a celkové zvýšené náklady si jen těžko budeme moci promítnout do cen," říká mluvčí Spolany Jan Martínek. Firma bude při zadávání testů vyráběných chemických látek spolupracovat s evropskými asociacemi chemického průmyslu. Bez toho by se směrnice ještě více prodražila.
Jen přímé náklady na žádost o registraci, testy a autorizaci látek dosáhnou u firem v tuzemsku podle jejich analýz sumy čtyř až šesti miliard korun. Nepřímé náklady, třeba na nové technologie, nákup dražších chemikálií a podobně, budou podle šéfa Svazu chemického průmyslu Pavla Švarce ještě o řád vyšší. Následná drastická úsporná opatření firem údajně způsobí i to, že v Česku přijde o práci až patnáct tisíc lidí a produkce firem klesne o čtrnáct miliard.
"Větší firmy ten obrovský nárůst nákladů vzhledem ke svému profitu ustojí. Ty menší budou mít velké problémy. Některé zkrachují," varuje Švarc.
I podnikový ekolog Fezka Strakonice Radoslav Štědroň pokládá směrnici za zbytečné zvýšení byrokracie, kvůli kterému bude muset výrobce potahů pro automobily přijmout další zaměstnance. Jinak by prý Fezko nárůst administrativy nezvládlo. "Očekávaný efekt toho opatření je přitom sporný. Vytváří to dojem, že směrnicí se jen obhajuje vytvoření dalších úřednických míst," tvrdí Štědroň.
"Myslíme si, že je to dobré pro spotřebitele, pro životní prostředí i pro průmysl," říká ale Nina Vaskunlahtiová, vyslankyně Finska, které nyní předsedá Evropské unii.
Ekologové už od počátku bojují za ještě přísnější režim výroby chemických látek. Nynější kompromisní varianta návrhu podle nich neumožní konečnou likvidaci všech nebezpečných látek včetně rakovinotvorných.
Směrnice umožňuje zachovat na trhu některé nebezpečné látky, pokud firmy prokáží, že mají jejich výrobu pod kontrolou. "Chceme, aby evropští poslanci na svém plenárním zasedání REACH tedy ještě posílili," tvrdí mluvčí Greenpeace v Česku Vladimíra Tejnská.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů