Čtvrtek, 18. dubna 2024

Boleslavští strážníci objevili laboratoře s jedy

Boleslavští strážníci objevili laboratoře s jedy

Mladá Boleslav - Injekční stříkačky, zkumavky, hnojiva, ampulky a lahvičky s pochybným obsahem. Takový objev městští strážníci v Mladé Boleslavi nepamatují! Včera se vydali kontrolovat lokality, kde by mohli přežívat bezdomovci, a stopy ve sněhu je dovedly do bývalého ústavu experimentální botaniky, oddělení fyziologie a genetiky rostlin. Společně se strážníky jsme byli svědky toho, co všechno v těchto prostorech objevili. Zde, v rozsáhlém komplexu ve Vodárenské ulici, bývala pokusná základna Čejetice. Před pěti lety však byla opuštěna a evidentně v ní zůstalo vše, co tehdy vědci k výzkumu potřebovali. Jedná se o chemické odpady, jedy či možná dokonce o nějaké návykové psychotropní látky? Je to hrozné. Hotová laboratoř, poznamenal zástupce městské policie Tomáš Kypta při vstupu do jedné z místností. Byla plná zkumavek, v některých byly na dně tekutiny různých barev. Dále jsme viděli poházené stříkačky, plné i prázdné ampule. Léta opuštěný komplex by se mohl stát zlatým dolem pro narkomana, který by jej objevil. A nebo už se stal? I to je nyní otázkou, na kterou je třeba zjistit odpověď.

Všechny budovy komplexu jsou přitom volně přístupné. Od silnice a hřiště je dělí jen plot, ve kterém je vystříhaný otvor, poznamenal náčelník městské policie Jaromír Pumr. Strážníci ani nechtějí domyslet, co by se mohlo stát, kdyby do těchto prostor vstoupily zvědavé děti.

Vše nasvědčuje tomu, že v komplexu přespávají bezdomovci. Stopy ve sněhu prozradily, že ještě ten den ráno tudy někdo procházel.

Městští policisté celý objekt prozkoumali. Přímo na místě se spojili se státní policií, odborem životního prostředí Magistrátu města Mladá Boleslav i s hasiči. Neprodleně byl informován i primátor města Raduan Nwelati, který nařídil okamžitě prostor provizorně zabezpečit, řekl Pumr. Dnes se má sejít pracovní skupina včetně zástupce vlastníka objektu, která má hlavní úkol - okamžitě všechny laboratoře zabezpečit.

JAN LAŠTOVIČKA
Zdroj: Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů