Čtvrtek, 25. dubna 2024

Občané Kolína předali náměstkovi ministra životního prostředí petici proti kyanidům

Občané Kolína předali náměstkovi ministra životního prostředí petici proti kyanidům

PRAHA – Zástupkyně petičního výboru dnes předali přes dva tisíce podpisů občanů Kolína náměstkovi ministra životního prostředí Karlu Bláhovi. Lidé požadují ukončení výroby Kyanidů a dalších nebezpečných látek v tomto městě. Petice vznikla po rozsáhlé ekologické havárii v lednu loňského roku, kdy z Lučebních závodů Draslovka Kolín unikly kyanidy a otrávily více než 80 kilometrů dlouhý úsek Labe. „Za celý rok se nic nestalo. Bojíme se nebezpečné výroby v našem městě,“ řekla při předávání petice její autorka Iva Drdová. Náměstek ministra slíbil, že občanům pomůže.

„Přání ukončit výrobu toxických látek Kolíně projevily dva tisíce zdejších obyvatel, podpořila nás i rada města. Svůj požadavek jsme již před rokem předložili hejtmanovi Středočeského kraje, ale nic se neděje. Podnik dál nerušeně vyrábí,“ vysvětluje autorka občanské petice za ukončení výroby kyanidů Iva Drdová. Proto se rozhodla dnes podpisy předat také ministerstvu životního prostředí. „Draslovka Kolín zaměstnává 270 lidí, ale ohrožuje tisíce. Zdravé životní prostředí a čistá řeka jsou pro nás přednější,“ dodala Drdová. Podle ní byla jedním z hlavních impulzů k sestavení petice také snaha firmy celou havárii utajit. Draslovka se k úniku kyanidů přiznala až týden po havárii na základě nezvratných důkazů.

Zástupkyně petičního výboru Ivu Drdovou a Ivanu Světinskou přijal dnes před budovou Ministerstva životního prostředí náměstek ministra Ing. Karel Bláha. „Ministerstvo požadavek petičního výboru podporuje. Souhlasíme s tím, že takový typ výroby nemá být umístěn v centru města. Celou situaci důkladně prošetříme a v nejbližší době podnikneme konkrétní kroky k řešení situace,“ řekl zástupkyním petičního výboru Karel Bláha. „Vítáme iniciativu občanů, kteří aktivně prosazují své právo na zdravé prostředí,“ dodal náměstek ministra.

Podle sdružení Arnika je Draslovka Kolín hrozbou pro životní prostředí i za svého běžného provozu. „Podnik vypustí každoročně do vod Labe 1600 kilogramů kyanidů. Vyplývá to z Integrovaného registru znečišťování. Draslovka je tak největším znečišťovatelem životního prostředí kyanidy v České republice,“ řekl mluvčí Arniky Martin Skalský. Z údajů samotného podniku vyplývá, že se více než 90% produkce kyanidů vyváží. „Zbytečně dáváme v sázku své životní prostředí, ale užitek z nebezpečné výroby nemáme žádný,“ dodal Skalský. Zastavení výroby kyanidů by podle něj nemuselo nutně znamenat uzavření celé Draslovky, protože jejich výrobní program je mnohem širší.

K největší havárii na Labi za posledních padesát let došlo na začátku ledna 2006. Díky chybě pracovníků Lučebních závodů Draslovka uniklo do řeky asi 100 kilogramů toxických kyanidů. Chemikálie otrávila 83 kilometrů řeky, rybáři vylovily 10 tun mrtvých ryb. Za rok od neštěstí se mnoho nezměnilo a kyanidy se v Kolíně vyrábějí dál. Draslovka dostala za otrávení Labe pokutu ve výši pouhých dvou milionů korun, ačkoliv Česká inspekce životního prostředí mohla vyměřit sankci až do deseti milionů.

Více informací o případu Draslovky:

bezjedu.arnika.org

Petice za zastavení výroby toxických látek v Kolíně:

www.arnika.org

Více o kyanidech:

bezjedu.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů