Čtvrtek, 18. dubna 2024

Děti již nebudou vdechovat ftaláty z podlahových krytin

Děti již nebudou vdechovat ftaláty z podlahových krytin

Motolská nemocnice se rozhodla nahradit podlahy z PVC neškodným kaučukem

PRAHA – Pacienti Dětské fakultní nemocnice (DFN) v Motole již nebudou vystaveni vlivu toxických ftalátů, které se uvolňují z PVC. Podlahu z tohoto škodlivého plastu se totiž nemocnice rozhodla v rámci rekonstrukce na několika odděleních (1) nahradit krytinou z neškodného kaučuku, která je nositelem značky  “Blue Angel” (2) pro ekologicky šetrné výrobky. 

Ftaláty (3) se používají jako změkčovadla PVC. Nejsou však v plastu vázány pevnou chemicku vazbou, takže se z něj uvolňují. Do lidského organismu se mohou dostat vdechováním nebo prostřednictvím kontaktu s pokožkou. Mezi nejnebezpečnější ftaláty patří di(2-ethylhexyl)ftalát (DEHP) nebo benzyl-butyl-ftalát (BBP), které jsou běžnou součástí podlahových krytin z PVC. Kvůli jejich negativním účinkům na lidské  zdraví byly přijaty zákony omezující použití těchto látek v hračkách a dalších výrobcích pro děti. Některé studie (4) uvádějí jako jednu z příčin vzniku nebo zhoršení průběhu respiračních onemocnění, astmatu či alergií právě  vdechování látek uvolňujících se z PVC.

“Dětský organismus je na působení ftalátů a dalších toxických látek obzvlášť citlivý. Proto nás velmi potěšilo, že se motolská nemocnice rozhodla původní podlahy z PVC odstranit a nahradit je zdravotně nezávadným kaučukem,” řekla Ing. Miroslava Jopková, která v Arnice vede kampaň “Nehrajme si s PVC”.

Krytin z PVC se v současnosti zbavuje také nemocnice Na Homolce (5), která se snaží nahrazovat i zdravotnické pomůcky z PVC bezpečnějšími alternativami. „Náhradu PVC podlahových krytin ekologicky méně problematickými variantami vidíme jako důležitý krok nemocnic při omezování rizika vyplývajícího z vystavení pacientů škodlivým látkám v prostorách, kde by se měli léčit a ne být vystaveni nebezpečí,“ doplnila Mgr. Karolína Růžičková z mezinárodní sítě Health Care Without Harm.

 

Poznámky:

(1) Kaučukové podlahy instalují v rámci těchto oddělení DFN Motol: pediatrie kojenců, chirurgie kojenců, chirurg.JIRP, neonatologická kardiochirurgie, neurochirurgie, hematoonkologie, ortopedie,

ORL kojenců

(2) Jedná se o podlahovou krytinu NORA. Značka “Blue Angel” nebo také “Blauer Engel” je celosvětově uznávanou značkou pro ekologicky šetrné výrobky. Byla navržena  schválena v roce 1977 Ministrem životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti v Německu. Více informací na: http://www.blauer-engel.de/.

(3) Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové představují skupinu asi 40 látek. V PVC se používají jako změkčovadla. Své uplatnění však našly také v kosmetice či jako insekticidy nebo adhesiva. Z důvodů negativních zdravotních důsledků, bylo používání těch nejrizikovějších omezeno například při výrobě hraček a výrobků pro děti nebo v kosmetice. Jedná se o těchto šest ftalátů:

di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP),  dibutyl ftalát (DBP),  di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP). Více informací o ftalátech a jejich působení najdete na této adrese: http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1910056

(4) Bornehag, CG., Sundell, J., Weschler, C.J., Sigsgaard, T., Lundgren, B., Hasselgren, M., Hägerhed-Engman, L.  Allergic symptoms and asthma among children are associated with phthalates in dust from their homes: a nested case-control study. 2004. Environmental Health Perspective.

Anneli Tuomainen, Harri Stark, Markku Seuri, Maija-Riitta Hirvonen, Markku Linnainmaa, Anne Sieppi, and Hannu Tukiainen.  Experimental PVC Material Challenge in Subjects with Occupational PVC Exposure. 2006. www.pubmedcentral.nih.gov

Jaakkola JJ, Øie L, Nafstad P, Botten G, Samuelson SO, Magnus P. Interior surface materials in the home and the development of bronchial obstruction in young children in Oslo, Norway. Am J Public Health. 1999;89:188–192.

(5) Nemocnice Na Homolce dokončila výměnu podlah z PVC v těchto prostorách:

magnetická navigace, JIP, neurochirurgie, CHIP cévní oddělení

TISKOVÁ ZPRAVA SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů