Úterý, 23. dubna 2024

Arnika žádá, aby značka KLASA nebyla udělována výrobkům baleným do PVC

Arnika žádá, aby značka KLASA nebyla udělována výrobkům baleným do PVC

PRAHA – Sdružení Arnika dnes vyzvalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), aby potravinám baleným do PVC nebyla nadále udělována prestižní značka kvality KLASA (1).

V písemné výzvě (2) Arnika žádá, aby se zákaz používání PVC jako potravinového obalu stal jednou z podmínek pro získání národní značky KLASA. 

„Obal je důležitou součástí samotného výrobku. Pokud je vyroben z PVC, mohou se z něj přímo do potravin uvolňovat velmi škodlivé látky jako ftaláty, adipáty či 4-nonylfenol (3). Pokud má být KLASA i nadále vnímána jako prestižní značka kvality, neměly by ji získat výrobky, u kterých hrozí takové riziko,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Podle vedoucí kampaně Arniky “Nehrajme si s PVC” Ing. Miroslavy Jopkové však PVC neškodí jen během používání, ale i při výrobě a likvidaci. „PVC není jednoduché recyklovat a nepatří ani do kontejneru na tříděný odpad. Použitý potravinový obal z PVC často končí na skládce komunálních odpadů nebo ve spalovnách. Při skládkování se z PVC uvolňují nebezpečné ftaláty, adipáty a těžké kovy. Při spalování PVC vznikají chlorovodík a nebezpečné dioxiny. Během hoření se rovněž uvolňují těžké kovy. Je politováníhodné, že takto končí nepotřebný obal pyšnící se značkou KLASA,“ řekla Jopková.  

 

Poznámky:

(1) Národní značku pro kvalitní potraviny KLASA uděluje ministr zemědělství na doporučení správce značky, kterým je Státní zemědělský intervenční fond. (SZIF).  Značka smí být udělena pouze po splnění všech podmínek stanovených v „Pravidlech pro udělování národní značky KLASA“. „Pravidla“ jsou navrhována a doporučována Samostatným oddělením pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a Odbornou radou a schvalována Ministrem zemědělství ČR.

(2) Text výzvy najdete na této internetové adrese: http://bezjedu.arnika.org/downloads/vyzva_klasa.pdf

(3)   Článek „Kontaminace potravin ftaláty z obalů“je k přečtení na stránkách: pvc.arnika.org

 

TISKOVÁ ZPRAVA SDRUŽENÍ ARNIKA
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů