Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kampaň Arniky „Nehrajme si s PVC“ se představí v Ústí nad Labem

Kampaň Arniky „Nehrajme si s PVC“ se představí v Ústí nad Labem

ÚSTÍ NAD LABEM - Obyvatelé Ústí nad Labem budou moci v pondělí 18. června podpořit novou celostátní petici sdružení Arnika „Za náhradu PVC“ a blíže se seznámit s problematikou PVC prostřednictvím informačního panelu. Dobrovolníci Arniky budou v době od 13:00 do 16:00 na Mírovém náměstí a v jeho okolí oslovovat občany a sbírat podpisy pod petiční archy.

“PVC je vysoce problematickým plastem z hlediska vlivu na zdraví a životní prostředí. Emise škodlivých látek provázejí nejen jeho vznik a likvidaci, ale nebezpečné látky se z něj uvolňují i během používání. Jedná se například o toxické ftaláty, které negativně působí na množství spermií a na hormonální systém. PVC nás přitom obklopuje prakticky na každém kroku. Máme jej v domácnostech, kancelářích, kupujeme potraviny, které jsou do něj balené. Naší akcí chceme veřejnost upozornit na rizika, která jsou s používáním PVC spojena a přispět k jeho náhradě za bezpečnější plasty či přírodní materiály, ” vysvětluje vedoucí pobočky Arniky v Děčíně Kamil Repeš.

Petice je součástí nové prioritní kampaně Arniky “Nehrajme si s PVC”. Jejím cílem je náhrada PVC především v těch oblastech, kde jeho použití představuje největší riziko. „Kromě hraček a dětských výrobků jde zejména o potravinové obaly a zdravotnické pomůcky. Zde totiž hrozí přímé ohrožení pacientů či spotřebitelů,” vysvětlila vedoucí kampaně Miroslava Jopková.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů