Pátek, 29. března 2024

Návštěvnící festivalu Colours of Ostrava mohou podpořit petici "Za náhradu PVC"

Návštěvnící festivalu Colours of Ostrava mohou podpořit petici "Za náhradu PVC"

OSTRAVA – Návštěvníci již tradičního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který začíná ve čtvrtek 12. července a bude trvat čtyři dny v areálu výstaviště Černá louka a v areálu Slezsko-ostravského hradu, mohou navštívit informační stánek Arniky. Ten bude pro veřejnost otevřen po celou dobu konání festivalu vždy od 12:00 do 17:00 hodin. Lidé se v něm dozví zajímavé a možná pro někoho i šokující informace o vlivu jednoho z nejrozšířenějších plastů – PVC – na lidské zdraví a životní prostředí. Po celou dobu festivalu budou tři dobrovolnice Arniky nabízet zájemcům k podepsání petici (1) za náhradu tohoto plastu a odpovídat na otázky.

„Naše petice vyzývá vládu a příslušné orgány k tomu, aby zamezily používání PVC v dětských hračkách, zdravotnických pomůckách, k balení potravin a legislativně podpořili používaní zdravotně nezávadných alternativ. Přestože polyvinylchlorid patří k nejpoužívanějším plastům a obklopuje nás prakticky na každém kroku, o jeho škodlivých účincích na lidský organismus ví překvapivě málo lidí. PVC přitom obsahuje řadu toxických látek, které se z něj uvolňují. Přes legislativní opatření tyto látky nacházíme v dětských hračkách či obalech na potraviny v překvapivém množství, ačkoliv by tam neměly být vůbec. Prostřednictvím našeho infostánku bychom chtěli veřejnost s těmito informacemi seznámit,“ vysvětluje vedoucí kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková.

Ta upozorňuje například na ftaláty (2), které v PVC hrají roli změkčovadla. „Například ze zdravotnických pomůcek se ftaláty uvolňují v takovém množství, že někteří pacienti musí držet speciální dietu, aby jich nevstřebávali tolik. Ftaláty se totiž váží na tuky. Tyto látky se uvolňují také z plastových hraček z PVC. Přitom dětský organismus je na jejich působení nejcitlivější a ftaláty mohou působit zdravotní problémy v pozdějším věku – negativně působí třeba na spermie. Některé studie (3) přičítají zhoršení průběhu astmatických a alergických onemocnění právě velkému množství PVC výrobků, které nás obklopují, respektive látkám, které se z tohoto materiálu uvolňují,“ vysvětluje Jopková.

Podle jejích slov se PVC navíc velmi obtížně recykluje a nepatří proto do ani kontejnerů na třídění plastu. Jedna láhev z PVC znehodnotí recyklaci třiceti až padesáti tisíc lahví z PETu.

PVC nepředstavuje riziko jen pro koncového spotřebitele, ale také pro lidi žijící v blízkosti závodů, kde se vyrábí. Výroba PVC je totiž častým zdrojem úniků velmi škodlivých látek jako jsou dioxiny, chlor nebo rtuť.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

 

Přílohy:

(1) Celé znění petice je na stránkách: http://pvc.arnika.org/petice.shtml

(2) Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové představují skupinu asi 40 látek. V PVC se používají jako změkčovadla. Své uplatnění však našly také v kosmetice či jako insekticidy nebo adhesiva. Z důvodů negativních zdravotních důsledků, bylo používání těch nejrizikovějších omezeno například při výrobě hraček a výrobků pro děti nebo v kosmetice. Jedná se o těchto šest ftalátů: di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP), dibutyl ftalát (DBP), di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP). Hlavní nebezpečí, které je s těmito látkami spojováno, spočívá v jejich negativním vlivu na hormonální a reprodukční systém. Nezanedbatelné jsou také jejich účinky na játra, ledviny, plíce a na srážlivost krve.

(3)Tuomainen, A. et al. Experimental PVC Material Challenge in Subjects with Occupational PVC Exposure.  2005. www.pubmedcentral.nih.gov,

Bornehag, C. G. et al. The Association between Asthma and Allergic Symptoms in Children and Phthalates in House Dust: A Nested Case-Control Study. 2004. www.ehponline.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů