Pátek, 19. dubna 2024

Vibrátory? Ekologové jsou proti

Vibrátory? Ekologové jsou proti

Používání erotických pomůcek sice dnes už téměř nikoho nepohoršuje, ale spory přetrvávají. V současnosti čelí výrobci erotického zboží kritice především ze strany ekologů.

Pro výrobu vibrátorů, nafukovacích pan a další oblíbených hraček pro dospělé se totiž často používají PVC materiály s obsahem dalších látek. O hračkách PRO MALÉ DĚTI čtěte zde.

Jde o aditiva, která zaručují lepší pružnost a měkkost. Mluvíme o ftalátech, které se v chemickém a kosmetickém průmyslu používají už dlouhou dobu.

Tyto látky jsou běžnou součástí parfémů, laků na vlasy, plášťů do deště, barev, mrazících směsí nebo prostředků na ochranu proti škůdcům. Jsou také původcem oné typické "vůně", kterou známe z nového auta.

Kudy do těla

Problém je v tom, že ve vyšších koncentracích mohou být ftaláty zdraví škodlivé. Tyto látky se po čase uvolňují z materiálů, do nichž byly přidány. Odcházejí v podobě výparů a mohou také vytvářet olejový film na povrchu předmětů.

Existuje proto více možností, jak se tyto látky dostávají do těla. Kromě toho, že se jich lze takzvaně "nadýchat", mohou do našeho organismu proniknout také kůží nebo sliznicí.

Co se týče konkrétních účinků těchto látek, ví se, že kontakt s materiály obsahující ftaláty může vyvolat nejrůznější nepříjemné reakce.

Jsou to především kožní potíže, ekzémy, záněty spojivek, stavy podobné astmatu, žaludeční poruchy. V extrémním případě může dojít až k poškození ledvin. Ftaláty ve větším množství působí také na psychiku, jsou například spouštěčem pocitů úzkosti.

Chybí dobrovolníci

Tým amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí nedávno testoval přítomnost ftalátů v lidském organismu.

Výsledky výzkumu, do nichž bylo zapojeno více než dva a půl tisíce subjektů starších šesti let, byly šokující. Zjistilo se, že látky této skupiny byly v moči přítomné u tří čtvrtin zkoumaných osob.

"Ftaláty je zamořena většina západní civilizace," konstatovala v závěrečné zprávě vedoucí výzkumného týmu Antonia Calafatová. "Bohužel ale zatím nikdo neumí přesně odhadnout, jak tyto látky působí na lidský organismus." 

Víme sice, že se narozdíl od těžkých kovů v těle nehromadí, na druhou stranu ale, jak se ukazuje z pokusů prováděných na zvířatech, tyto látky mohou ve zvýšeném množství působit toxicky.

Bylo by potřeba provést mnohem více testů s lidmi, jenomže v tomto případě se vědci dostávají do konfliktu s lékařskou etikou, stěžuje si Calafová lidem totiž nelze podat prostředek, o němž se obecně mluví jako o potenciálně nebezpečném.

Kdo se víc stydí

I přes nejistotu panující okolo působení se ftaláty v poslední době staly žhavým tématem ekologů, výrobců i uživatelů erotických hraček.

Výrobci nadále materiály s přidanými ftaláty preferují, přestože existují bezpečnější alternativy. Jedním z nich je bezftalátový silikon, který se snadno udržuje a zároveň je prakticky nezničitelný.

Je však o něco dražší než inkriminované plasty, a proto méně oblíbený. Výrobci a distributoři sexy pomůcek přitom využívají "ostychu" kontrolních institucí, které provádějí inspekce: zatímco co se týče procesu kontroly hraček není problém, u erotického zboží nejsou namátkové testy tak časté.

V porovnání například s Německem jsou limity pro používání ftalátů jsou v České republice zatím poměrně benevolentní. Je proto na samotných spotřebitelích (a spotřebitelkách), aby sami rozhodli, jak velkou radost a za jak velkou cenu si udělají.

http://aktualne.centrum.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů