Čtvrtek, 28. března 2024

Pod peticí „Za náhradu PVC“ je již 2600 podpisů. Podpořila ji řada osobností.

Pod peticí „Za náhradu PVC“ je již 2600 podpisů. Podpořila ji řada osobností.
Pod peticí sdružení Arnika „Za náhradu PVC“ přibylo na hudebním festivalu „Colours of Ostrava“ dalších 845 podpisů. Celkem zatím petici na různých místech České republiky podpořilo více než 2600 lidí včetně řady osobností z kulturního či politického života.

O uplynulém víkendu přímo na festivalu „Colours of Ostrava“ petici podepsali například bývalý ministr vnitra a do roku 2004 také místopředseda senátu Jan Ruml, moderátoři pořadů České televize Markéta Nešlehová a Jiří Sedláček s manželkou, kapelník skupiny Evolution Deja vu David Žyla a členové kapely Glayzy Radek Šiška, René Wodecki a Helena Lugschová. Svůj podpis připojila i pořadatelka „Colours of Ostrava“ Zlata Holušová.

Již dříve podpořili svým podpisem cíle petice „Za náhradu PVC“ například ministryně školství Dana Kuchtová, autor nízkoenergetických domů akademický architekt Aleš Brotánek, poradce ministra životního prostředí Dalibor Stráský nebo nefrolog MUDr. Kamil Ševela. Z hudebníků se připojili také členové skupin Kale a Charlie Straight.

Petice je součástí nové prioritní kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“, jejímž cílem je náhrada PVC především v těch oblastech, kde jeho použití představuje největší riziko. „Kromě hraček a dětských výrobků jde zejména o potravinové obaly a zdravotnické pomůcky. Zde totiž hrozí přímé ohrožení pacientů či spotřebitelů,” vysvětlila vedoucí kampaně Ing. Miroslava Jopková.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů