Pátek, 29. března 2024

Arnika chce snížit používání PVC v nemocnicích, na úřadech i obyvateli v Ústeckém kraji

Arnika chce snížit používání PVC v nemocnicích, na úřadech i obyvateli v Ústeckém kraji

ÚSTÍ NAD LABEM – Sdružení Arnika zahájilo v Ústeckém kraji nový projekt, jehož cílem je snížit spotřebu a používání výrobků zhotovených z PVC. Arnika se chce zaměřit především na nemocnice a ústavy, které pracují s dětmi. Dětský organismus je totiž nejvíce citlivý na toxické látky, které se z PVC uvolňují a působí pak v pozdějším věku negativně na množství spermií či na funkci jater a ledvin. „Mezi takové látky patří například ftaláty (1), jejichž použití bylo z těchto důvodů zakázáno při výrobě hraček a jiných předmětů s nimiž děti přicházejí do kontaktu,“ vysvětlila vedoucí kampaně „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková.

 

Ta poukazuje na fakt, že i přes zákaz použití ftalátů v hračkách, výrobcích pro děti i obalech na potraviny se v nich zhusta vyskytují. Prokázaly to jak nedávné kontroly a testy Arniky, Sdružení na obranu spotřebitelů, České obchodní inspekce a dalších organizací, tak Ministerstva zdravotnictví, které na jejich základě zakázalo prodej řady výrobků (2). „Protože jsou zákazy a limity často porušovány, jedinou zaručenou cestou, jak se člověk působení škodlivých látek může vyhnout, je PVC nepoužívat,“ tvrdí Jopková.

 

Mezi nemocnicemi v Ústeckém kraji má Arnika již první spojence. Na náhradě zdravotnických pomůcek z PVC začala s Arnikou spolupracovat Nemocnice sv. Alžběty v Lounech. „Společně s Arnikou v současné době provádíme tzv. PVC audit zdravotnických pomůcek. Je to  první krok nezbytný k jeho systematické náhradě bezpečnějšími alternativami. Chceme tak také snížit rizika plynoucí z používání pomůcek se škodlivými ftaláty. Snížíme tak rovněž množství nebezpečných látek unikajících do životního prostředí při likvidaci zdravotnických odpadů z PVC,“ říká hlavní sestra lounské nemocnice Růžena Lindnerová. Spolupráce s Nemocnicí sv. Alžběty a existence pobočky Arniky v Děčíně byly důvody, kvůli nimž se Arnika rozhodla s projektem začít právě v Ústeckém kraji. Projekt bude brzy rozšířen také do jižních Čech. Arnika chce oslovit také obecní a městské úřady, aby přispěly k náhradě PVC ekologicky vhodnějšími materiály.  

 

Kromě nemocnic a institucí chce Arnika do projektu zapojit také obyvatele Ústeckého kraje. „Většina lidí si běžně neuvědomuje, jaká nebezpečí  PVC představuje, co vše může být z tohoto materiálu vyrobeno, nebo kde představuje používání PVC největší riziko pro jejich zdraví. Proto budeme organizovat v rámci kraje informační stánky, výstavy a pořádat přednášky. Ti aktivnější se mohou do projektu zapojit například tím, že nám pomohou naplnit databázi bezpečnějších alternativ k běžným výrobkům z PVC, nebo podepsat petici „Za náhradu PVC“ (3), “ uzavírá Jopková.

 

Na tyto aktivity získala Arnika podporu od Nadace rozvoje občanské společnosti v hodnotě 49 700 EUR. Projekt je podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Potřebné kofinancování má zajištěno z grantů MŽP ČR a New World Foundation.

 

(1) Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové představují skupinu asi 40 látek. V PVC se používají jako změkčovadla. Své uplatnění však našly také v kosmetice či jako insekticidy nebo adhesiva. Z důvodů negativních zdravotních důsledků, bylo používání těch nejrizikovějších omezeno například při výrobě hraček a výrobků pro děti nebo v kosmetice. Jedná se o těchto šest ftalátů:

di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP),  dibutyl ftalát (DBP),  di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP). Více informací o ftalátech a jejich působení najdete na této adrese: bezjedu.arnika.org

 

(2) Na nevyhovující hračky a výrobky pro děti z hlediska obsahu toxických látek upozornilo během posledního půl roku  sdružení Arnika, SOS, EPS, ČOI či Test MF DNES.  Chronologický přehled tiskových zpráv k nebezpečným hračkám a předmětům pro děti z hlediska obsahu toxických ftalátů:.

Přebalovací pult není bezpečný. - Tisková zpráva ČOI ze dne 10. 1. 2007

Kočárky nevyhověly požadavkům na bezpečnost (duplicitní popiska) – Tisková zpráva ČOI ze  dne 2. 2. 2007

Analýza potvrdila výskyt toxických a zakázaných ftalátů v dětských hračkách - Tisková zpráva sdružení Arnika ze dne 27. 3. 2007. pvc.arnika.org

Měkké hračky ohrožují děti. Test MF DNES ze dne 25. 5. 2007

 

(3) Petice „Za náhradu PVC“ požaduje mimo jiné to, aby se používání PVC zamezilo u hraček a výrobcích pro děti, v potravinových obalech a ve zdravotnictví.  Celý text petice je na adrese:

pvc.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů