Sobota, 20. dubna 2024

Petice Za náhradu PVC navštíví Teplice

Petice Za náhradu PVC navštíví Teplice

TEPLICE - Obyvatelé Teplic budou moci ve čtvrtek 6. září podpořit petici „Za náhradu PVC“ (1) v hračkách, výrobcích pro děti, obalech na potraviny a zdravotnických pomůckách. Aktivisté Arniky se budou s petičními archy pohybovat mezi 11:00 a 15:00 hod. na Mírovém náměstí a v dalších přilehlých ulicích. Petici dosud podepsalo přes 5000 lidí včetně několika významných osobností.

Před nedávnem musela Česká obchodní inspekce stáhnout z trhu kvůli nebezpečným ftalátům desítky dětských hraček a dnes se ukazuje, že ftaláty mohou obsahovat také školní pomůcky vyrobené z PVC. Dánská agentura pro životní prostředí zveřejnila studii (2), která odhalila přítomnost rizikových ftalátů jako DEHP či DINP v rozmezí od 17 – 70 % ve všech devíti typech mazacích gum z PVC (3). Ve zbývajících 17 gumách vyrobených z jiného materiálu ftaláty nebyly.

„V České republice nevíme o žádné podobné studii, která by se ftaláty ve školních pomůckách zabývala. Je však velmi pravděpodobné, že řada pomůcek z PVC bude tyto látky obsahovat. Tato pravděpodobnost je o to vyšší, že v Česku neexistuje žádná právní norma, která by ftaláty ve školních pomůckách zakazovala jako je tomu například u hraček a předmětů péče o děti (4),“ vysvětlila vedoucí kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková.

PVC (polyvinylchlorid) je vysoce problematickým plastem z hlediska vlivu na zdraví a životní prostředí. Emise škodlivých látek provázejí nejen jeho vznik a likvidaci, ale nebezpečné látky se z něj uvolňují i během používání. Jedná se například o toxické ftaláty, které negativně působí na množství spermií a na hormonální systém. PVC nás přitom obklopuje prakticky na každém kroku. Máme jej v domácnostech, kancelářích, kupujeme potraviny, které jsou do něj balené. Naší akcí chceme veřejnost upozornit na rizika, která jsou s používáním PVC spojena a přispět k jeho náhradě za bezpečnější plasty či přírodní materiály.

Petiční akce v Teplicích je součástí širší osvětové kampaně, během níž chce Arnika seznámit s problematikou PVC obyvatele na různých místech České republiky. Podobná akce již proběhla v Ústí nad Labem, České Lípě, Ostravě, v Českých Budějovicích a dalších městech.

Akce je podpořena grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Potřebné kofinancování má zajištěno z grantů MŽP ČR a New World Foundation. 

Přílohy:

(1) Celé znění petice najdete na webové stránce: pvc.arnika.org

(2) Svendsen N., Bjarnov E., Poulsen P. B., Force Technology. Survey as well as health assesment of chemical substances in school bags, toy bags, pencil cases and erasers. 2007. EPA. Studie je ke stažení na tomto odkaze:
www2.mst.dk

(3) Stručné shrnutí výsledků studie: Celkem bylo testováno 26 gum různých typů (tradiční bez potisku, s potiskem např. dinosaura či Batmana až po zábavné gumy různých tvarů a barev). Ftaláty byly nalezeny v 9 mazacích gumách (9 z 26 testovaných gum byly z PVC, všechny obsahovaly ftaláty). DEHP obsahovaly tři gumy v rozmezí od 17 - 44 % obsahu hmotnosti. Ftalát DINP obsahovalo 6 gum v rozmezí 32 - 70 % obsahu hmotnosti.

(4) Rostoucí obavy související s nebezpečím zvýšené expozice ftaláty vyústily až v přijetí direktivy Evropské unie 2005/84 o zákazu ftalátů v dětských hračkách a zboží. Na novou direktivu v České republice reaguje vyhláška 284/2006, která vyjmenovává zakázané estery kyseliny ftalové (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP a DNOP) v hračkách a předmětech pro péči o děti. Vyhláška vešla v platnost 16. ledna 2007.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů