Čtvrtek, 25. dubna 2024

Návštěvníci biodožínek v Nenačovicích se ve stánku Arniky dozvědí, proč si nehrát s PVC

Návštěvníci biodožínek v Nenačovicích se ve stánku Arniky dozvědí, proč si nehrát s PVC

NENAČOVICE – Návštěvníci biodožínek v Nenačovicích (1) nedaleko Berouna se budou moci v neděli 9. září seznámit s hlavní kampaní Arniky „Nehrajme si s PVC“. Ve stánku Arniky si návštěvníci biodožínek budou moci prohlédnout výstavu o PVC, otestovat své znalosti formou malého kvízu, vzít si informační letáky nebo přímo svým podpisem podpořit Petici Za náhradu PVC, kterou do dnešního dne podepsalo přes pět tisíc lidí včetně řady známých osobností z politického i kulturního života (2).

„Lidé získají zajímavé a pro někoho i šokující informace o vlivu jednoho z nejrozšířenějších plastů – PVC – na lidské zdraví a životní prostředí. Zájemci mohou také podpořit petici za náhradu polyvinylchloridu v oblastech, kde jsou jeho škodlivé účinky nejvýraznější – ve zdravotnictví, hračkách a v obalech na potraviny,“ říká vedoucí kampaně „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková ze sdružení Arnika.

Arnika připravila pro návštěvníky svého stanu také malý kvíz o odpadech. Lidé se při odpovídání na otázky dozvědí například to, kolik plastových lahví se vejde do jednoho kontejneru nebo jak poznají jednotlivé druhy plastů při svých nákupech. „Smyslem našeho kvízu je pomoci lidem při běžném spotřebitelském rozhodování. Chceme lidi naučit, jak v obchodech poznat výrobky šetrnější k životnímu prostředí,“ vysvětluje smysl soutěže její autor Ing. Milan Havel z Programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika. Zájemci si zároveň u stánku budou moci prohlédnout ukázky výrobků ze škrobu a lisovaného konopného vlákna, které mohou nahradit plasty a příroda si s nimi umí sama poradit.

Poznámky:

(1)   Více informací o biodožínkách najdete zde: www.countrylife.cz

Podrobnější informace o Petici Za náhradu PVC najdete na této adrese: pvc.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů