Středa, 24. dubna 2024

Unikátní enzym

Unikátní enzym
S yperitem se pustili do křížku vědci v Brně. Teď mají patent na nový šetrný způsob likvidace tohoto bojové plynu.

Dva roky času a miliony korun stála vědce z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a Vojenského technického ústavu práce na enzymu, který si dokáže poradit s bojovou látkou yperit. Nová metoda jeho likvidace získala český patent.
Pro rychlejší práce na převedení výsledků výzkumu do praxe vytvořila Masarykova univerzita za podpory Jihomoravského inovačního centra a Centra pro transfer technologií Masarykovy univerzity svou první biotechnologickou spin-off firmu Enantis.

"Úkolem spin-off firem je realizovat vývojové práce vedoucí ke vzniku a ověření funkční technologie, vytvoření produktu a návodu k jeho použití. Je to nutné, protože tyto práce není možné provádět v rámci běžného akademického výzkumu," vysvětluje Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty, jeden z jednatelů společnosti Enantis.
Enantis si našla dva strategické partnery, kteří se budou podílet na výrobě a distribuci dekontaminační směsi. S tuzemskou biotechnologickou firmou Contipro připravuje velkoobjemovou výrobu proteinu a se zahraničním partnerem Genencor chystá vývoj nového produktu a vstup na zahraniční trhy.

Yperit způsobuje leptání sliznic, dýchací problémy, na pokožce vytváří puchýře, proniká dřevem, kůží, tkaninami a působí v kapalném i plynném stavu. Enzymy na jeho likvidaci izolovali vědci z půdních mikroorganismů. Ve srovnání s dosud používanými dekontaminačními přípravky jsou enzymy šetrnější k ošetřovaným plochám i k životnímu prostředí, ve kterém se po použití snadno a rychle rozkládají. V případě enzymu dokáže jedna jeho molekula zneškodnit tisíce molekul yperitu, čímž se snižuje spotřeba dekontaminačního přípravku. Látka je netoxická a nevykazuje žádnou chemickou agresivitu vůči běžným konstrukčním materiálům.

Technologie je využitelná ve vojenství i civilní obraně. Hodí se k odstranění yperitu z povrchů vojenské, přepravní, průmyslové a zemědělské techniky, technických zařízení a staveb, ale i z kůže lidí či zvířat a dalších živých organismů. Novou enzymovou technologii bude možné využít také k šetrnému rozkladu rozsáhlých starých zásob yperitu.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů