Pátek, 19. dubna 2024

Arnika objevila nové výrobky pro děti s obsahem toxických ftalátů

Arnika objevila nové výrobky pro děti s obsahem toxických ftalátů

PRAHA – Sdružení Arnika dnes upozornilo na další dětské zboží obsahující rizikové ftaláty (1). Jejich přítomnost testy odhalily v odsávače hlenů určené pro kojence, v dětské pláštěnce a jejím obalu a v plastových plážových botičkách (2). Chemické rozbory na žádost sdružení Arnika provedl Institut pro testování a certifikaci, a. s. ve Zlíně (ITC). Podle vedoucího laboratoře analytické chemie a mikrobiologie v ITC Zlín Ing. Jiřího Samsonka byl legislativní limit škodlivin překročen v případě pláštěnky „Veselá žába“, jejího obalu a plážových botiček.

 

Pokud je výrobek deklarován jako prostředek zdravotnické techniky, zákonu by paradoxně vyhovovala dětská odsávačka. V tom případě by se na ni vztahoval tzv. Evropský lékopis – tedy legislativa určená pro zdravotnické pomůcky. Podle ní nesmí být do tohoto typu výrobku použit jiný ftalát než „DEHP“. Ten přitom patří k nejnebezpečnějším látkám přidávaným do PVC. Je prokazatelně reprotoxický, způsobuje vrozené vady (např. kosterní vady, oční vady, vady nervového seskupení tvořícího základ nervové soustavy staršího embrya), kardiovaskulární problémy a neplodnost. Poškozuje také ledviny a játra, kde se hromadí.

 

„Z hlediska legislativního je zde totiž paradox. Pokud by byl tento výrobek deklarován jako výrobek pro péči o dítě, vztahovala by se na něj vyhláška 84/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví, která použití ftalátů limituje na 0,1 hm. %. Pokud je tento výrobek deklarován jako prostředek zdravotnické techniky, je možno DEHP používat. Legislativa není v tomto směru jednotná,“ uvedl Ing. Jiří Samsonek.

 

Ing. Jaroslav Jaroš z odboru farmacie ministerstva zdravotnictví odsávačku řadí do kategorie výrobků pro děti a nepovažuje ji za zdravotnickou pomůcku. Pokud by tomu tak bylo, odsávačka by musela být okamžitě stažena z prodeje. Záleží však na tom, jak ji deklaruje sám výrobce. Ani firma Gama ale včera nedokázala zodpovědět, jak odsávačku deklaruje a vzala si 14 dní na rozmyšlenou.

 

„Je zcela proti zdravému rozumu, aby odsávačka zůstala v prodeji, pokud obsahuje takové množství ftalátu DEHP. Podali jsme podnět na ČOI, aby zakázala prodej nevyhovující odsávačky. Na vysoké hodnoty v odsávačce jsme upozornili i jejího výrobce, “ uvedla vedoucí kampaně „Nehrajme si s PVC“ Ing. Miroslava Jopková ze sdružení Arnika.

 

Koncentrace ftalátů v testovaných výrobcích se pohybovala od 19,9 % do 35,8 % hmotnosti výrobků. Nejčastěji se jednalo právě o ftalát DEHP (di(2-ethylhexy)l ftalát). „Rádi bychom spotřebitele varovali i před používáním těch předmětů, kde zákon obsah ftalátů nijak nereguluje. Dětský organismus je totiž na tyto látky nejvíce citlivý. Jelikož se ftaláty  mohou do těla dítěte dostat jak ústy, tak i přes kůži či vdechováním, nejsou podle nás ani tyto předměty pro děti vhodné,“ říká Jopková.

 

Fakt, že přítomnost toxických ftalátů v dětském zboží není ojedinělou záležitostí, potvrzuje  Ing. Jiří Samsonek, vedoucí laboratoře analytické chemie a mikrobiologie v ITC Zlín: „ Po zákazu používání vybraných esterů kyseliny ftalové v hračkách a výrobcích pro děti do tří let se však začal počet takovýchto závadných výrobků snižovat. Je pochopitelné, že velké firmy, které pravidelně kontrolují kvalitu svého zboží mají s těmito vzorky mnohem menší potíže, nežli dodavatelé zboží na stánky s levným zbožím, tam je kvalita výrobků jen obtížně garantovatelná.“ 

 

Podle Jopkové je lépe se PVC úplně vyhnout. „Pokud rodiče chtějí mít jistotu, že jejich děti nepoužívají výrobky s obsahem toxických látek, měli by zvolit raději jiný materiál než PVC. Spotřebitel totiž nemá možnost v obchodě zjistit, který výrobek z PVC nebezpečné látky obsahuje a který ne.“

 

Požadavek, aby se PVC nepoužívalo jako materiál pro výrobu hraček a výrobků pro děti je jedním z požadavků petice „Za náhradu PVC“ (4). Od dubna tuto petici podpořilo více než 5 000 lidí, mimo jiné i významné osobnosti z vědecké, politické i kulturní scény (5).

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Dále tato akce byla kofinancována grantem Magistrátu hlavního města Prahy.  

 

(1) Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové představují skupinu asi 40 látek. V PVC se používají jako změkčovadla. Své uplatnění však našly také v kosmetice či jako insekticidy nebo adheziva. Z důvodů negativních zdravotních důsledků, bylo používání těch nejrizikovějších omezeno například při výrobě hraček a výrobků pro děti nebo v kosmetice. Jedná se o těchto šest ftalátů:

di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP),  dibutyl ftalát (DBP),  di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP). Více informací o ftalátech a jejich působení najdete na této adrese: bezjedu.arnika.org

 

 

(2) Přehled analyzovaných vzorků:

 Na přítomnost esterů kyseliny ftalové a v některých případech 4-nonylfenolu bylo testováno celkem pět výrobků z PVC.

Výrobek č. 1 Odsávačka hlenů pro kojence

výrobce: GAMA GROUP a.s.,

zakoupeno. Lékárna Husinecká 4, Praha

 

 

 

Výrobek č. 2 Kojenecká dívčí vycházková obuv CHEROKEE

vyrobeno v Číně

distributor: Tesco Stores CR, Veselská 663, Praha 9

zakoupeno: TESCO, Nákupní centrum Nový Smíchov, Anděl, Praha

 

 

Výrobek č. 3 Nafukovací plovací kruh

vyrobeno v Číně

Dovozce: Altoys cz, Průhonice – Česlice

zakoupeno: TESCO, Národní Třída, Praha

oblast testování: nafukovací ventil

oblast testování: kruh

 

 

Výrobek č. 4 Bryndáček s obrázky a odpojitelným korýtkem SASSY

vyrobeno v Číně, Sassy, INC

zakoupeno:Central Pacific Investments, a.s., Praha

 

 

Výrobek č. 5 Pláštěnka „Veselá žába“ s obalem

Vyrobeno v Číně

zakoupeno: Esse - Myslbekova 1180/1, Děčín,

dovozce Great wall group s.r.o., Štěrboholská 1404/104, Praha 10

oblast testování: pláštěnka

oblast testování: obal

 

 

č. 6  Žluté plážové botičky

vyrobeno: v Číně

zakoupeno: DEBENS, Mestra House, Václavské náměstí, Praha

 

 

 

Přehled výsledků

 

Výrobek

Obsah rizikových ftalátů (hm %)

Které výrobky vyhovují zákonům

č. 1  Odsávačka hlenů pro kojence

19,9 % DEHP

?

č. 2 Kojenecká dívčí obuv CHEROKEE

Pod detekčním limitem

ano

č. 3 Nafukovací plovací kruh -  ventil u  plovacího kruhu

0,014 DBP

ano

č. 3 Nafukovací plovací kruh

22, 7%  DINP

ano

č. 4  Bryndáček SASSY

0,006 DBP

0,009 DEHP

ano

č. 5  Pláštěnka „Veselá žába“

23,8 % DEHP

ne

č. 5 Obal pláštěnky „Veselá žába“

20,1 %  DEHP

ne

č. 6  Žluté plážové botičky

35,8 % DEHP

ne

 

 

(3)  Rostoucí obavy související s nebezpečím zvýšené expozice ftaláty vyústily až v přijetí direktivy Evropské unie 2005/84 o zákazu ftalátů v dětských hračkách a zboží. Na novou direktivu v České republice reaguje vyhláška 284/2006, která omezuje množství esterů kyseliny ftalové (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP a DNOP) v hračkách a předmětech pro děti. Vyhláška vešla v platnost 16. ledna 2007.

 

(4) Celé znění textu petice je dostupné na webové adrese pvc.arnika.org

 

(5) K 2. 8. podepsalo petici  „Za náhradu PVC“ 5026 osob. Mimo jiné i tyto významné osobnosti z vědecké, politické obce i kulturní obce (významný nefrolog Doc. MUDr. Kamil Ševela Csc., vysokoškolská profesorka Doc. Ing. Alžběta Jarošová,  ministryně školství  Mgr. Dana Kuchtová, poradce ministra životního prostředí Ing. Dalibor Stráský, hudebníci Miky Ryvola, Jaroslav Samson Lenk, Hana a Petr Ulrychovi...). Seznam významných osobností je dostupný na webové adrese: pvc.arnika.org

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů