Pátek, 19. dubna 2024

Z žab dělá mrzáky odpad z polí

Z žab dělá mrzáky odpad z polí

WASHINGTON - Přibývající počet deformovaných žab je důsledkem dusíku a fosforu ze zemědělských odpadů. Vyplývá to ze studie Coloradské univerzity.

Deformované žáby byly pro coloradské biology hádankou od roku 1995, kdy školáci ve státě Minnesotě našli rybník, v němž většina žab měla končetiny navíc, či jim některé chyběly.

Badatelé sice zjistili, že deformace způsobují kolonie parazitů, zatím ale nebylo jasné, co má vliv na jejich přemnožení.

Podezření na zemědělský odpad jako viníka  pojal biolog Pieter Johnson. Jeho tým vytvořil nádrže a do poloviny vypouštěl dusík a fosfor obsažený v hnojivech. Zjistil, že v těchto nádržích se výrazně zvýšil počet šneků hostících parazity, kteří vyvolávají u žab deformace.

„Můžete tak najít žáby, které mají navíc pět nebo šest končetin. Jiné zase nemají zadní končetiny. Narazíte na všemožné opravdu bizarní deformace,“ řekl Pieter Johnson.

A čím jsou deformace u hostitelských obojživelníků pro parazity výhodné? „Ptáci deformované žáby snáze chytí a šíří pak snáz a častěji parazity zpátky do ekosystému,“ vysvětluje Johnson.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů