Pátek, 29. března 2024

Novorozenecké oddělení v českobudějovické nemocnici nahrazuje zdravotnické pomůcky s ftaláty

Novorozenecké oddělení v českobudějovické nemocnici nahrazuje zdravotnické pomůcky s ftaláty

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Novorozenecké oddělení v českobudějovické nemocnici systematicky nahrazuje zdravotnické pomůcky z PVC měkčeného ftaláty bezpečnějším materiálem. Rizikové pomůcky pro dlouhodobější použití v intenzívní a resuscitační péči nahradilo už z 90 %.

„Nejprve jsme se zaměřili na pomůcky, které se používají na našem oddělení nejčastěji. Chceme tak co nejrychleji minimalizovat ftalátovou zátěž, které by mohli být vystaveni naši pacienti. PVC jsme nahradili bezpečnějším materiálem například v případě katetrů zaváděných do cév pacientů nebo u součástí přístrojů pro podporu dýchání,“ říká primář neonatologického oddělení MUDr. Milan Hanzl.

S postupnou náhradou zdravotnických pomůcek začala nemocnice zhruba před rokem. „Abychom vůbec věděli, co nahrazovat, museli jsme provést tzv. PVC audit – materiálovou revizi všech zdravotnických pomůcek. Během ní bylo zjištěno, že téměř 60% nejčastěji používaných zdravotnických pomůcek je z PVC. Poté jsme začali jednat s dodavateli a zjišťovali, jaké alternativy jsou na trhu k dispozici. Stále však existují výrobky, za které výrobci alternativu nenabízí. Přesto se nám doposud podařilo nahradit PVC ze zmíněných 90 %, a i nadále v tom hodláme pokračovat“ říká Hanzl.

Riziko zdravotnických pomůcek z PVC spočívá v tom, že se z nich během používání uvolňují toxické ftaláty. Nejčastěji je to di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP), který ohrožuje schopnost reprodukce, způsobuje vrozené vady, kardiovaskulární problémy a neplodnost. Rovněž může poškodit ledviny a játra, kde se hromadí. „Dětský organismus je vůči působení toxických látek všeobecně vnímavější. Je proto důležité, nevystavovat je zbytečné zátěži,“ říká koordinátorka kampaně Nehrajme si s PVC Mirka Jopková.

Aktivity Arniky jsou podpořeny grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

TISKOVÁ ZPRÁVA SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů