Pátek, 19. dubna 2024

Kraj Vysočina má první novorozenecké oddělení bez ftalátů

Kraj Vysočina má první novorozenecké oddělení bez ftalátů

HAVLÍČKŮV BROD – Dětské oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod se po spolupráci se sdružením Arnika rozhodlo nahradit zdravotnické pomůcky z PVC měkčeného ftaláty za výrobky z bezpečnějších materiálů. Na novorozeneckém úseku dětského oddělení byly rizikové pomůcky pro dlouhodobější použití v intenzivní a resuscitační péči již zcela nahrazeny.

„Určité riziko zdravotnických pomůcek z PVC spočívá v postupném uvolňování toxických ftalátů během jejich používání. Tyto látky mohou ve větší koncentraci zejména u malých dětí způsobit poruchy imunitního a hormonálního systému, které se mohou projevit v pozdějším věku. Rozhodli jsme se proto zjistit, v jaké míře užíváme pomůcky s ftaláty  a jejich okamžitou náhradou minimalizovat rizika pro naše malé pacienty,“ říká primář dětského oddělení MUDr. Václav Miláček.

Materiálová revize všech zdravotnických prostředků proběhla v listopadu loňského roku.  Ukázalo se, že ftaláty obsahuje 25 % pomůcek používaných na novorozeneckém oddělení. Nemocnice okamžitě začala s jejich náhradou. „Jednalo se především o výrobky, které se používají dlouhodobě a jsou zavedeny do těla novorozence jako například transfúzní soupravy, vyživovací sondy, pupeční sondy a spojovací hadičky,“ osvětlila postup při nahrazování vrchní sestra Mgr. Jana Niederlová.

Postup nemocnice uvítal i náměstek hejtmana pro zdravotnictví a životní prostředí Pavel Hájek. „Mám velkou radost z toho, že havlíčkobrodská nemocnice začala systematicky nahrazovat rizikové pomůcky z PVC. Věřím, že její příklad budou následovat i další ústavy a nemocnice našeho kraje.“

Během celého procesu nemocnice úzce spolupracovala s ekologickým sdružením Arnika. „Nemocnici jsme pomohli s PVC auditem, a také při hledání vhodných alternativ dostupných  na českém trhu, kdy jsme mohli plně využít naši databázi zdravotnických prostředků bez PVC či ftalátů,“ uvádí vedoucí pobočky Arniky v Chotěboři Matěj Man.

Spolupráce Arniky s havlíčkobrodskou nemocnicí je součástí kampaně „Nehrajme si s PVC“, které se Arnika věnuje od dubna loňského roku. „Jejím cílem je omezit používání tohoto nebezpečného materiálu na místech, jako jsou například nemocnice, mateřské školky ale třeba i domácnosti,“ dodává vedoucí kampaně Ing. Miroslava Jopková.

Příloha:

Primář dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice: MUDr. Václav Miláček, e-mail:  

     milacek@onhb.cz, tel.: 569 472 214.

Vrchní sestra dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice: Mgr. Jana Niederlová, e-mail:

     niederlova@onhb.cz, tel.:  569 472 415.

Vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC: Ing. Miroslava Jopková, e-mail: 

     miroslava.jopkova@arnika.org, tel.: 774 406 993.

Vedoucí pobočky Arniky v Chotěboři: Matěj Man,  e-mail: matej.man@arnika.org,

     tel.:  724 115 436.

Náměstek hejtmana, oblast zdravotnictví a životního prostředí - Ing. Pavel Hájek,

     e-mail: hajek.p@kr-vysocina.cz, tel.: 724 650 125.

Internetové stránky kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“: http://pvc.arnika.org/

Obecné informace o PVC: http://www.arnika.org/pvc/PVC_obecne.shtml

Internetové stránky programu Toxické látky a odpady:

     www.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů