Středa, 24. dubna 2024

Výstava Arniky o chemických haváriích putuje v rámci festivalu Jeden svět do Ostravy

Výstava Arniky o chemických haváriích putuje v rámci festivalu Jeden svět do Ostravy

OSTRAVA – Obyvatelé Ostravy mohou od tohoto týdne navštívit fotografickou výstavu sdružení Arnika  „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“. Fotografie nabízí průřez nejznámějšími haváriemi průmyslových podniků, ke kterým došlo ve světě i v České republice během posledních třiceti let. Snímky doplňují informace o příčinách i důsledcích těchto katastrof a nabízí i možnosti prevence. Výstava je součástí filmové přehlídky Jeden svět v regionech a návštěvníci si ji mohou prohlédnout v galerii Fiducia do 7. března.

„Výstava by mohla lidi z Ostravy i okolí zaujmout, neboť jim téma chemických havárií není vzdálené,“ říká vedoucí pobočky Arniky v Ostravě Vendula Kubačáková. V sousedním Olomouckém kraji byli například před čtyřmi měsíci zraněni dva lidé během havárie v chemičce Precheza (1). Přímo v ostravské chemičce BorsodChem došlo v letech 2002 až 2005 ke čtyřem nehodám (2). V roce 2004 zde například explodoval při výrobě anilinu vodík a vznikl požár. O rok později  ze zásobníků s kyselinou dusičnou uniklo do ovzduší  zhruba sto padesát kilogramů směsi oxidů dusíku, malé množství nitrační směsi a nitrobenzenu. „Lidé by si měli být vědomi toho, že se jich riziko havárií týká a na naší výstavě mohou získat zajímavé informace,“ dodává Kubačáková.

„Výstavou se snažíme upozornit na rizika používání a produkce toxických látek v průmyslu a na nebezpečí spojená s rizikovou chemickou výrobou,“ vysvětlil smysl výstavy RNDr. Jindřich Petrlík vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Vedle záběrů z nechvalně proslulé bhopálské tragédie či katastrofy v Sevesu mohou lidé na výstavě vidět i výjimečné záběry z České republiky. Patří k nim například fotografie Libora Zavorala dokumentující požáry v ústecké Spolchemii nebo v Litvínovském Chemopetrolu. Unikátním snímkem je fotografie Václava Vašků zachycující únik chlóru ze Spolany v Neratovicích, kterou její autor pořídil při povodních v roce 2002. „Právě Spolana Neratovice, kde se vyrábí PVC patří k nejvíce nebezpečným provozům v České republice. Došlo v ní opakovaně k řadě havárií (3). PVC je samo o sobě zdrojem úniků toxických látek i během svého používání a likvidace, a proto výstavu bude provázet petice „Za náhradu PVC“ (4) usilující o eliminaci tohoto rizika,“ doplnil Petrlík.

Přestože se výstava týká především neštěstí a havárií, také při běžném provozu unikají z průmyslových a chemických provozů tuny toxických látek, které zamořují ovzduší a vodu. V Ostravě se na znečištění životního prostředí podílejí zejména hutě v čele se společnostmi Arcelor Mittal Steel a Třinecké železárny

Výstavu Arniky „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“ lze navštívit v ostravské Fiducii (Nádražní 30), každý všední den od 10 do 18 hodin až do 7. března 2008. V rámci filmového festivalu Jeden svět, který pořádá Člověk v tísni, fotografie poputují ještě do Českých Budějovic a Tábora. Návštěvníci mohli zajímavé snímky vidět již v mnoha českých městech a v Ostravě je výstava již podruhé.

Bližší informace o výstavě najdete na této adrese: www.arnika.org

Uspořádání výstavy Arnice v rámci projektu Budoucnost bez jedů umožnila finanční podpora  grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Kromě toho tento projekt podpořily ještě nadace: New Word Foundation a Global Greengrants Fund.

 

Přílohy:

(1) Havárie v přerovské Precheze:

Výbuch vodíku – 2. 11. 2007 – Při čištění vlakové cisterny s kyselinou sírovou došlo k výbuchu vodíku. Při havárii byli zraněni dva zaměstnanci. Jeden z nich utrpěl zejména na končetinách a obličeji popáleniny druhého a třetího stupně na dvaceti procentech těla.

Únik dýmu – 30. 5. 2007 – Během úniku dýmu z chemičky si lidé stěžovali na zdravotní potíže, komplikace v podobě kašle, podráždění dýchacích cest, sliznice a na pálení očí.

Únik oxidu siřičitého - 16. 9. 2001 – Do ovzduší unikl z chemičky oxid siřičitý . Zápach vyděsil obyvatele města, ale únik plynu jejich zdraví neohrozil.

Zdroj: ČTK a Denik.cz

(2) Havárie v ostravské chemičce BorsodChem anebo s ní související:

Únik plynu – 18. 7. 2005: Ze zásobníků s kyselinou dusičnou uniklo do ovzduší  zhruba sto padesát kilogramů směsi oxidů dusíku, malé množství nitrační směsi a nitrobenzenu. Nejtoxičtější látkou, kterou směs obsahovala, byl oxid dusičitý. Na místě zasahovalo 19 hasičských vozů.  Vedoucí oddělení ochrany ovzduší ostravského inspektorátu České inspekce životního prostředí Jiří Oblaka tehdy uvedl, že  podobné havárie se v kraji vyskytují přibližně jednou ročně.

Výbuch vodíku – 22. 6. 2004: Ve výrobně anilinu došlo k explozi vodíku a k následnému požáru. Při havárii nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Požár chemikálií - 22.11.2003: Na destilační části výrobní linky nitrobenzenu vypukl požár. Výroba musela být přerušena.

Exploze havarijního zásobníku s nitrobenzenem a kyselinou sírovou - 26. 11. 2002:  V chemičce explodoval havarijní zásobník s nitrobenzenem a kyselinou sírovou jedné z výrobních linek. Několik tun chemikálií uniklo do areálu a ochranné jímky. Úniku nebezpečných chemikálií do půdy a vod zabránil z velké části mráz a sníh.

Evakuace Cínovce – 2. 5. 2002: Hraniční přechod Cínovec musel být evakuován kvůli nebezpečí výbuchu látky vytékající z cisterny na německé straně přechodu. Cisterna převážela z České republiky do Belgie nebezpečnou látku cyklohexylamin. Němečtí celníci při prohlídce zjistili, že chemikálie z cisterny vytéká. Cyklohexylamin vyrábí Borsodchem.

Zdroj: MF DNES

(3) Viz bezjedu.arnika.org

(4) Viz pvc.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů