Čtvrtek, 25. dubna 2024

V čajovně Ve vlnách se dozvíte o nebezpečí PVC

V čajovně Ve vlnách se dozvíte o nebezpečí PVC

DĚČÍN - Návštěvníci děčínského Čajového klubu Ve vlnách se budou moci blíže seznámit s problematikou jednoho z nejkontroverznějších plastů - PVC (polyvinylchlorid). O problémech a rizicích, která jsou s používáním PVC spjata, jak jim můžeme sami předejít či o tom, co Arnika v této oblasti podniká, pojednávají informační panely, které budou umístěny ve vstupních prostorách čajovny od 25.2. do 23.3. 2008.

 

„Čajovna je sice místem kam chodí lidé většinou relaxovat a odpočívat, ale domnívám se, že není na škodu upozornit i na věci méně příjemné, které nás také obklopují. Problematika PVC mě zajímá i z důvodu mé několikaleté praxe v odpadovém hospodářství, kde jsem poznal, jaké škody může PVC v životním prostředí způsobit,“ říká jeden ze spolumajitelů čajovny Ing. Miroslav Rybář.

 

PVC je vysoce problematickým plastem z hlediska vlivu na zdraví a životní prostředí. Emise škodlivých látek provázejí nejen jeho výrobu a likvidaci, ale nebezpečné látky se z něj uvolňují i během běžného používání. „Jedná se například o ftaláty či těžké kovy, na které jsou obzvláště citlivé děti. Některé z těchto látek mohou poškodit reprodukční a imunitní systém,“ vysvětluje vedoucí děčínské Arniky Kamil Repeš.

 

PVC nás obklopuje prakticky na každém kroku: máme jej v domácnostech, kancelářích, hrají si s ním děti. „Arnika se snaží zamezit používání PVC především v hračkách pro děti, obalech na potraviny a zdravotnických pomůckách. Lidé mohou naší snahu podpořit podpisem petice „Za náhradu PVC“, která bude v čajovně umístěna i po skončení výstavy,“ dodává Repeš.

 

Čajovna Ve vlnách v Hudečkově ulici v Děčíně je otevřena každý všední den od 11:00 do 23:00 hodin a o víkendu od 14:00 hodin. Kromě klasického posezení u lahodného čaje nabízí čajovna také výstavy, besedy, promítání na různá témata nebo hudební produkce. Více informací o čajovně najdete zde: www.vevlnach.cz

 

Tato aktivita sdružení Arnika je podpořena grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů