Pátek, 19. dubna 2024

Spolana zlikvidovala dvě budovy s dioxiny

Spolana zlikvidovala dvě budovy s dioxiny
Dva roky trvající likvidace dvou budov  zamořených  dioxiny v areálu Spolany v Neratovicích v únoru skončila.

Nespalovací technologie, jež se o dekontaminaci obou budov postarala, je nyní využívána při  sanaci  dalšího objektu  zamořeného  chlorovanými organickými sloučeninami. Ta začala v únoru a potrvá přes rok, řekl mluvčí chemičky Jan Martínek.

Budova, kde se v 60. letech vyráběly pesticidní, konzervační a dezinfekční přípravky, je v těsném sousedství obou bývalých dioxinových objektů. Česká inspekce  životního   prostředí  uložila Spolaně její  sanaci  již loni v lednu.

Práce za pomoci unikátní nespalovací technologie začaly letos v únoru, jejich dokončení se předpokládá ve druhém čtvrtletí roku 2009.

Budova bude zlikvidována stejným způsobem jako oba dioxinové objekty. Ty byly obestavěny stavebními halami, v nichž byl udržován stálý podtlak (za hodinu se zde vyměnilo na 200 tisíc metrů krychlových vzduchu). Postupně byly rozebrány a stavební  odpad  se na výkonných drtičích rozemlel a dekontaminoval při teplotách kolem 600 stupňů Celsia v soustavě speciálních zařízení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů