Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika apeluje na ministra: Nepřipusťte PVC a toxické látky v ekologicky šetrných výrobcích

Arnika apeluje na ministra: Nepřipusťte PVC a toxické látky v ekologicky šetrných výrobcích

PRAHA – Podle návrhu nových pravidel pro ekoznačky, se kterým přišla Evropská komise, by nábytek, textil a matrace obsahující PVC, ftaláty (1) či bromované zpomalovače hoření (2) mohly být označeny za ekologicky šetrné výrobky (3). Ekologické sdružení Arnika vyzvalo ministra životního prostředí RNDr. Martina Bursíka, aby on či zástupce ministerstva hlasovali proti tomuto návrhu (4). Hlasování proběhne zítra a pozítří – 23. a 24. dubna na schůzce v Bruselu. „Návrhy, o kterých se bude hlasovat, podkopávají důvěryhodnost celého systému ekoznaček pro výrobky a zjevně ustupují tlaku chemického průmyslu, který se snaží na trhu udržet prokazatelně nevhodné látky jako jsou bromované a chlorované zpomalovače hoření či problematický plast polyvinylchlorid (PVC),“ uvádí ve svém dopise ministrovi Arnika.

 

„Pokud by výrobky s PVC, ftaláty a bromovanými zpomalovači hoření mohly nést označení ‚ekologicky šetrný‘ považovali bychom to za výsměch výsledkům celé řady vědeckých studií dokazujících, že tyto látky jsou přinejmenším problematické nebo přímo škodlivé pro životní prostředí a zdraví lidí. Zároveň by to byla naprostá degradace tohoto označení,“ komentoval návrh, o kterém se v Bruselu bude rozhodovat, vedoucí programu Toxické látky a odpady RNDr. Jindřich Petrlík.

 

 „Výroba, používání i likvidace PVC jsou spojeny s úniky toxických látek. Přítomnost chlóru v tomto plastu jej činí velice problematickým z hlediska dopadů na životní prostředí stejně jako je tomu u halogenovaných rozpouštědel, jež Komise navrhuje tolerovat v nátěrech u ekologicky šetrných výrobků,“ upřesnila Ing. Miroslava Jopková vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC, která je spoluautorkou dopisu Arniky ministru Bursíkovi.

 

Z měkčeného PVC ve vnitřním vybavení bytů a kanceláří se do ovzduší uvolňují například některé toxické ftaláty (1), které jsou sice zakázané v hračkách pro děti a v předmětech pro péči o ně, ale v řadě dalších výrobků se stále objevují. Z dalšího vybavení včetně textilu a matrací se zase často uvolňují bromované a chlorované zpomalovače hoření. Jak toxické ftaláty, tak jmenované zpomalovače hoření se pak kumulují v prachu, který může enormně zatížit malé děti pohybující se v takových prostorech.

 

Tyto látky v prachu českých kanceláří prokázala i studie publikovaná Arnikou v roce 2006 (5). „V kanceláři v domě ministra Bursíka se toxické ftaláty nevyskytovaly, protože se při jeho zařizování vyhnul PVC. Prach z místnosti ale obsahoval celkem dost bromovaných zpomalovačů hoření a jeden z chlorovaných zpomalovačů hoření (6). Sám se tedy mohl přesvědčit, jak nebezpečné je připustit další používání takovýchto látek pro vnitřní vybavení bytů a kanceláří. O to hůře, budou-li moci být výrobky s nimi označeny za ekologicky šetrné,“ uzavřel Petrlík.

 

tiskovÁ zprÁVA sdruŽENÍ arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů