Čtvrtek, 28. března 2024

LCD obrazovky nedělají přírodě dobře

LCD obrazovky nedělají přírodě dobře
Máme tu jeden z dalších ekologických výzkumů, které jsou v dnešní zelené době opravdu v módě. Ten dnešní se týká plasmových a LCD obrazovek.

Obrazovky jako takové samozřejmě přírodnímu prostředí nijak nevadí, ba jsou dokonce ohleduplnější než staré CRT monitory a klasické televize, a to především v úspoře elektrické energie. Horší je to však údajně s jejich výrobou, kde podle Kalifornské univerzity používaný fluorid dusitý (NF3) už tak úplně košer není. Tento plyn údajně působí při vytváření skleníkového efektu 17 000krát silněji než nejběžnější plyn stojící za globálním oteplováním - oxid uhličitý (CO2). Takže i pouhých 4 000 tun tohoto plynu, které byly vypuštěny minulý rok do atmosféry způsobí stejně škody jako 68 milionů tun nejběžnějšího oxidu uhlíku. Tato látka navíc, narozdíl od CO2, není zahrnuta do Kyotského protokolu, který stanovuje jeho maximální možnou produkci (samozřejmě jen pro státy, které ho ratifikovaly). Podle všech předpokladů by se množství užívaného fluoridu dusitého mělo příští rok přibližně zdvojnásobit.

V poslední době, kdy nás ze všech stran bombardují všemožné radikální či méně radikální názory na tento problém je opravdu těžké posoudit, co je hrozbou a co pouze smyšlený katastrofický scénář. Na jedné straně Al Gore se svou "nepříjemnou pravdou" o brzkém kolapsu, pokud se něco nezmění, na druhé straně Václav Klaus s "modrou, ne zelenou planetou" a neustálými výroky o fundamentálním enviromentalismu. Avšak pravda, jako ve většině případů, pravděpodobně leží někde uprostřed. Jistě nemůžeme popírat jistý vzestup teplot na Zemi a vzrůst koncentrace skleníkových plynů, ale stejný trend byl vysledován již mnohokrát v daleké historii, jenom ho tenkrát lidé neměli možnost měřit s takovou přesností jako my v současnosti. Dále jak již poznamenal jeden z návštěvníků jednoho ze zahraničních fór, výše uvedené číslo je jen kapkou v moři např. proti emisím uvolněným ročně vulkanickou činností (150 miliard tun). Na jedné straně tedy můžeme říci, že hledat fluorid dusitý ve skleníkových plynech obsažených v atmosféře je to samé, jako hledat prd ve vířivce, ale na druhé straně, stokrát nic umoří i vola, a tím volem by nyní mohla být naše planeta.

Zdroj: TG Daily

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů