Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chemický zákon unie u Klause narazil

Prezident odmítl novelu zákona o používání chemických látek zahrnující unijní směrnici REACH
Chemický zákon unie u Klause narazil

Evropská unie příliš reguluje podnikání, míní český prezident Václav Klaus. Ten včera využil svého práva a vetoval zákon o používání chemických látek, který vychází z evropského nařízení o regulaci chemických látek. Chce tak rozpoutat celospolečenskou diskusi.

Vetovaný zákon měl do českého právního řádu začlenit dva roky staré nařízení Evropského parlamentu o registraci, povolování a omezování chemických látek známý pod anglickou zkratkou REACH. Podle kritiků ovšem český chemický průmysl ponese náklady ve výši až 11 miliard korun.

Veto nic nemění

Prezident navázal na svou předchozí kritiku a novou legislativu označil za "bezprecedentní krok, který převádí veškerý chemický průmysl pod přímou kontrolu evropských byrokratů". Podle něj tak Česko ztrácí kontrolu nad klíčovým průmyslovým odvětvím.

"Ztrácí ji navíc ve prospěch dalšího nevoleného orgánu EU," vysvětloval Klaus v dopise předsedovi Poslanecké sněmovny Miroslavu Vlčkovi své rozhodnutí.

"REACH ale platí dál," vysvětluje ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Evropská direktiva platí již od července loňského roku a chemické podniky stále musí do 1. prosince zaregistrovat chemikálie, které vyrábějí. Pokud nestihnou plnou registraci, mohou si ji dočasnou předregistrací o pár let odsunout.

"Veto nám bohužel příliš nepomůže," potvrzuje mluvčí společnosti Unipetrol Blanka Růžičková. Firma se musí řídit evropskými předpisy, zatímco vetovaný český zákon řeší spíše procedurální kroky.

"Unipetrolu se REACH tak negativně nedotýká, vyrábíme menší množství chemikálií ve velkých objemech, problémy mají hlavně ti, kteří dělají maloobjemově velké množství různých látek," dodává.

Ladislav Novák za nejohroženější považuje právě malé a střední podniky. Ty zápolí i s administrativní náročností legislativy.

Veto zákona ale Novák považuje za možnost prosadit do nového znění další připomínky. "Už do aktuálního znění se řada našich návrhů dostala, ale ne všechny. V novém projednávání tak vidím příležitost prosadit jich více," vysvětlil.

Klaus zpochybnil i zdraví

Ministerstvo životního prostředí svou podporu normě REACH zdůvodňuje tím, že o většině chemických látek není zatím dostatek informací. Kontrola chemikálií by podle tvůrců REACH měla zajistit, aby se nejpozději od roku 2020 používaly jen látky, u kterých jsou známy jejich vlastnosti, a to jen způsobem, který neškodí životnímu prostředí ani zdraví člověka.

Klaus to ovšem vidí skeptičtěji. "Souvislost s ochranou zdraví a bezpečím občanů je přitom přinejmenším velmi sporná," napsal také ve svém dopise. Prezidentovo veto může sněmovna přehlasovat a zákon by začal platit.

AUTOR: Roman Šitner

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů