Pátek, 29. března 2024

Paramo stále čeká, kdy dojde na sanace ekologických škod

Paramo stále čeká, kdy dojde na sanace ekologických škod

Paramo - Ministerstvo financí chce po vládě navýšit peníze, které odstraní závazky z minulosti 

Rafinérie Paramo si nedávno postěžovala, že kvůli starým ekologickým zátěžím a průtahům s jejich odstraňováním se nemůže dále rozvíjet. Za vším je nedostatek peněz ze strany státu, který se k likvidaci ekologických nebezpečí přihlásil již počátkem devadesátých let.

Ministerstvo financí nyní navrhlo české vládě, aby byla navýšena garance na jejich odstranění v areálu Parama. Kabinet se měl návrhem zabývat včera, z pořadu jednání ale byl tento bod vyjmut.

Pomalý postup
Ministerstvo financí mělo předložit včera na jednání vlády materiál, který se zabývá financováním starých ekologických zátěží (SEZ). V případě Parama má být navýšena garance o 966 milionů korun, tedy na celkových 1,9 miliardy korun. Podle všeho však bude tento materiál ministra Miroslava Kalouska projednán vládou až v pátek.

Podle představitelů Parama jejich společnost udělala pro likvidaci starých ekologických zátěží vše, co bylo v jejích silách. I nadále usiluje o to, aby postup ze strany státu byl daleko rychlejší, protože není spokojena s velkou časovou prodlevou mezi vydáním rozhodnutí o nápravných opatřeních a vlastním zahájením sanačních prací. „Paramo má maximální zájem snížit negativní vliv SEZ na životní prostředí v regionu, a to co možná nejrychleji. Paramo ale není organizátorem výběrových řízení na dodavatele projektových a realizačních prací, takže nemůže ovlivnit ani termíny, ani čerpání peněz,“ vysvětlila mluvčí Parama Jana Iovlevová.

Za snahu o navýšení peněz na sanace je rád Jindřich Bartoníček, člen představenstva a výrobní ředitel Paramo. Uvítal by ale především, aby se již skutečně začalo s odstraňováním škod z minulosti. „Rozhodnutí ministerstva financí předložit vládě návrh na navýšení garancí na odstranění starých ekologických zátěží vítám. Z pohledu společnosti Paramo se jedná o velmi důležitý úkon. Zásadní pro nás stále zůstává vlastní naplnění ekologické smlouvy. To je především v závazném stanovení termínu pro výběr dodavatelů a zahájení sanačních prací. Nyní záleží na příslušném odboru ministerstva financí, jak rychle dokáže zrealizovat výběrová řízení a uvolnit peníze na řešení starých ekologických zátěží. Opětovně musím připomenout, že v důsledku administrativních procedur ministerstva financí nebyly od převzetí zodpovědnosti za likvidaci starých ekologických zátěží státem učiněny žádné zásadní kroky. Ekologická smlouva z roku 1994 s následnými dodatky k ní z roku 1998 a 2001 tak stále není naplňována,“ konstatoval Jindřich Bartoníček.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů