Čtvrtek, 28. března 2024

Za rok 2007 poskytne IRZ dosud nejvíce údajů o znečištění

Ministerstvo životního prostředí včera zveřejnilo nové údaje o znečišťování životního prostředí v zemi.
Za rok 2007 poskytne IRZ dosud nejvíce údajů o znečištění

Znečišťovatelé museli již počtvrté povinně ministerstvu poskytnout informace o množství vypouštěných látek do ovzduší, vody a půdy, případně v odpadních vodách a odpadech. Na stránkách www.irz.cz najdou uživatelé doposud nejvíce informací za celé období fungování českého veřejného registru znečišťování.

Za rok 2007 podalo hlášení 1177 provozoven. Počet provozoven registrovaných v IRZ každoročně stoupá a z IRZ se tak stal velmi významný zdroj informací o životním prostředí, který využívá nejen veřejnost, ale i odborné instituce. Nejvyšší počet provozoven, za něž byla podána hlášení, spadá jako každoročně do Jihomoravského (155) a Středočeského kraje (145), nejméně pak do Karlovarského kraje (16). Mezi kraje nejvíce zatížené úniky znečišťujících látek již tradičně patří Moravskoslezský a Ústecký kraj.

Podle provozované činnosti jsou nejpočetněji zastoupené zemědělské provozovny, které ohlašují většinou pouze úniky amoniaku do ovzduší. Amoniak je rovněž nejčastěji ohlašovanou látkou, byl ohlášen celkem 555 provozovnami.

Návštěvnost stránek www.irz.cz, kde jsou data z IRZ prezentována, postupně roste a za rok 2008 dosáhl měsíční průměr přes 9000 návštěv. K dalšímu zvýšení počtu návštěvníků bezpochyby přispějí i změny, které připravilo MŽP od 30. 9. 2008. Na stránkách bylo vytvořeno několik zcela nových sekcí. Za stěžejní lze pokládat sekci „Metody měření“, která se věnuje metodám měření a identifikaci látek v IRZ v únicích do ovzduší a vody. Pro látky sledované v příslušné složce ŽP tak bude k dispozici souhrn metod měření (i ke stažení ve formátu pdf).  Zveřejnění těchto dokumentů je zásadním posunem v kvalitě nabízených odborných informací na stránkách www.irz.cz.

V roce 2008 byla rovněž schválena nová legislativa [1] pro oblast integrovaného registru znečišťování, která zajišťuje kontinuitu v rozsahu sbíraných údajů a zároveň soulad českých právních předpisů s požadavky evropské legislativy.  

Poznámky:

[1] Zákon č. 25/2008 Sb. a nařízení vlády č. 145/2008 Sb.

Další informace:

www.irz.cz

Podrobnější a odborné informace podá Jan Maršák, vedoucí oddělení IPPC MŽP, tel.: 267 122 974, e-mail: Jan.Marsak@mzp.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů