Pátek, 19. dubna 2024

Míč z dětského časopisu Medvídek Pú obsahuje rizikové ftaláty. Arnika proto vyzvala jeho vydavatele, aby nedával dětem dárky z PVC.

Míč z dětského časopisu Medvídek Pú obsahuje rizikové ftaláty. Arnika proto vyzvala jeho vydavatele, aby nedával dětem dárky z PVC.
Nafukovací míč z PVC(1), který byl součástí časopisu určeného pro děti, obsahuje rizikový ftalát DINP. Potvrdily to chemické analýzy, které nechalo u tohoto výrobku provést sdružení Arnika. Arnika proto 6. října vyzvala dopisem vydavatele časopisu, aby nedával dětem dárky z PVC. „Do PVC se často přidává velké množství rizikových látek jako jsou některé ftaláty nebo adipáty, které se však z tohoto materiálu během používání uvolňují a snadno se pak mohou dostat do lidského těla. Děti jsou přitom vůči jejich působení nejvnímavější,“ říká vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC ing. Miroslava Jopková.

Nafukovací míč obsahoval téměř 13 % hmotnosti DINP(di-isononyl ftalátu). Jedná se o látku, která může být toxická pro játra a ledviny a je také spojovaná se vznikem novotvarů. „Tato látka je omezena v hračkách a výrobcích pro péči o děti , neměla by být proto ani přítomna v míči,“ říká Jopková.

Má-li být výrobek z PVC pružný a ohebný, často obsahuje až desítky procent hmotnosti různých změkčovadel. Nejčastěji to bývají právě ftaláty. Tyto látky však nejsou v PVC pevně vázány, během používání se uvolňují. Lidé je pak mohou vdechnout, pronikají do těla kůží, sliznicí a také ústy. Některé ftaláty poškozují reprodukční systém, funkčnost štítné žlázy, oslabují imunitu, mohou souviset se vznikem astmatu či alergií a podobně. Arnika raději doporučuje takové výrobky raději vůbec nekupovat. „Na trhu existuje dostatek alternativ, ať už z více či méně přírodních materiálů. Některé z nich mohou lidé také najít na našich webových stránkách http://pvc.arnika.org/alternativy.shtml“, říká Jopková.

Na rizika spojená s PVC upozornila Arnika dopisem (2) také vydavatele časopisu Medvídek Pú – společnost Egmont ČR, s.r.o. „Překvapilo nás, že vydavatel časopisu riskuje zdraví dětí tím, že jim dává dárky z PVC. Jedná se totiž o materiál, který je nechvalně znám právě častým obsahem toxických látek. Doporučili jsme vydavateli, aby raději od takových výrobků upustil,“ říká Jopková.

Zdroj: http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů