Středa, 24. dubna 2024

V Nairobi začala schůzka UNEPu, na které se rozhodne o světové úmluvě o rtuti

V Nairobi začala schůzka UNEPu, na které se rozhodne o světové úmluvě o rtuti

NAIROBI / PRAHA - Na svém 25. zasedání rozhodne Řídící výbor UNEPu (United Nations Environment Programme – Výbor OSN pro životní prostředí) mimo jiné také o tom, zda se začne připravovat celosvětová úmluva o rtuti. Jeho schůzka začala právě dnes v sídle UNEPu v keňském hlavním městě Nairobi. „Tomuto jednání předcházela dvě složitá vyjednávání o tom, zda si státy vůbec přejí nějakou globální úmluvu o rtuti a pokud ano, co by měla zahrnovat. Přestože se většina zemí na poslední přípravné schůzce, která proběhla vloni v říjnu také v Nairobi, vyjádřila pro novou úmluvu o rtuti, bylo několik států, které ji nechtěly,“ shrnul, co předcházelo současnému jednání RNDr. Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika, který se ho účastní jako pozorovatel za nevládní organizace ze střední a východní Evropy.

Schůzky, která potrvá do pátku 20. února, se kromě zástupců vlád, mezivládních organizací - zejména různých institucí OSN - zúčastní také představitelé nevládních organizací (NNO) zastupující především dvě celosvětové sítě IPEN a Zero Mercury Working Group (Arnika je členskou organizací obou). Nevládní organizace požadují, aby co nejdříve začalo vyjednávání o celosvětové úmluvě o rtuti, která by minimalizovala nebo přímo zakázala její další používání a hlavně těžbu, ale také vedla ke snížení jejích úniků do životního prostředí a zakázala používání ve většině výrobků. Obě sítě NNO také navrhly důležité kroky, které je třeba učinit v mezidobí, než by nová úmluva vstoupila v platnost. K takovým krokům konkrétně patří například monitoring použití a úniků rtuti včetně národních zpráv, dostupnost alternativních technologií a výrobků pro rozvojové země či monitoring rtuti v životním prostředí. Poslední ze jmenovaných opatření navazuje mimo jiné na zjištění studie o hladinách rtuti v rybách, kterou publikovala Zero Mercury Working Group na celosvětové úrovni a Arnika v České republice v minulém týdnu (viz tiskovou zprávu).

„Zda se vlády dohodnou na konečné úmluvě o rtuti, ještě není jisté. Prosazují ji ale silní hráči, celá Evropská unie a všechny africké země, což není nic nového, ale už je jasné, že úmluvu si přejí i USA. Je vidět, že administrativa nového amerického prezidenta Baracka Obamy drží slovo a začíná se více zasazovat o životní prostředí. To vyráží z rukou argumenty i některým dalším oponentům úmluvy, ale nelze předbíhat, jaký bude výsledek,“ komentoval posun zaznamenaný v Nairobi zástupce Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů