Pátek, 19. dubna 2024

Jednání zemí Programu OSN pro životní prostředí v Nairobi začala

Jednání zemí Programu OSN pro životní prostředí v Nairobi začala

V keňském Nairobi v pondělí začala jednání ministrů životního prostředí členských zemí Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Jednání více než 140 zemí světa je zaměřeno na ochranu klimatu, nakládání s chemickými látkami a odpady a na provázané řešení globální ekonomické a klimatické krize.

„Je nade vší pochybnost, že reakcí na ekonomickou krizi musí být ‘zelený nový úděl‘, tedy investice do nízkouhlíkové ekonomiky, obnovitelných zdrojů a energetických úspor. Ostatně přesně to je titulním tématem celého jednání,“ řekl na tiskové konferenci českého předsednictví v Nairobi I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Evropská unie podle Dusíka bude v Nairobi usilovat o jednoznačnou dohodu na tom, že musí vzniknout světová právně závazná pravidla pro používání rtuti ve světě. „Očekáváme, že tu vznikne mezinárodní vyjednávací výbor, který dostane za úkol tuto dohodu připravit. Po deseti letech diskusí je opravdu na čase, abychom dostali na stůl konkrétní návrh,“ říká Jan Dusík.

Pro české předsednictví i Afriku bude zásadní čtvrteční jednání EU a Afriky, kterému budou společně předsedat český ministr životního prostředí Martin Bursík za EU a jihoafrický ministr životního prostředí Martinus van Schalkwyk za africké země. „Jde o součást mezinárodních jednání před prosincovou kodaňskou konferencí OSN. Africké země již dnes čelí razantním dopadům klimatických změn a zároveň chtějí logicky pokračovat v ekonomickém rozvoji. Proto je důležité slyšet představu afrických zemí o budoucí klimatické dohodě i o návrzích, které předložila Evropská komise,“ říká Jan Dusík.

České předsednictví zorganizovalo také dvě výstavy, věnované jedné z nejvýznamnějších postav ochrany africké přírody, opavské rodačce Joy Adamson pod názvem „Joy Adamson: A long safari from Opava to Kenya“. V úterý večer začne měsíční výstava v keňském Národním muzeu, obsahující i kresby Joy Adamson vytvořila. Ve středu bude oficiálně zahájena druhá výstava o životě a ochranářské práci Joy Adamson v nairobském sídle UNEP.

Česká republika také sponzoruje dvě školy v jedné z chudých nairobských čtvrtí – St. Veronica’s School a Umojaland School. Členové české delegace se složili na 30 školních lavic a sadu učebních pomůcek, které dětem předají zástupci delegace ve středu dopoledne.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů